OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Sasa (ugrožena vrsta Srbije pod zaštitom I stepena)

amlramzes | 06 Novembar, 2011 17:29

Sasa  (Pulsatilla grandis)

Rod Pulsatilla sadrži oko 33 vrste zeljastih biljaka.Potiče sa livada i prerija u Severnoj Americi,Evropi i Aziji.Uobičajeni nazivi su: Sasa,prerijski Šafran,Uskršnji cvet ili livadska Anemona.


 

Nekoliko vrsta se vrednuju kao ukrasne zbog finog izgleda listova,”usamljeno zvono”,i “perjanica semene glave”.Vidljivi deo cveta se sastoji od čašičnih listića a ne latica. Rod Pulsatilla se ponekad smatra podrodom Anemona.

Cveta u rano proleće što dovodi do zajedničkog imena  Pasha cvet,jer se pasque odnosi na Uskrs(Pasha).

Pulsatilla su veoma toksične i proizvode kardiogeni toksin i ohitoksin koji usporava rad ljudskog srca.Preterano unošenje ove biljke može dovesti do dijareje,povraćanja,grčeva,hipertenzije i na kraju kome.
Američki starosedeoci su Pulsatillu koristili vekovima kao lek. “Blackfoot” pleme je koristilo ovaj cvet da izazovu abortus ili porođaj.Pulsatilla se nikako nesme konzumirati tokom trudnoće ili dojenja.ekstrati biljke se mogu koristiti za lečenje reproduktivnih problema kao što su predmenstrualni sindrom i epididimitis.Dodatne aplikacije biljnog ekstrata se koriste kao sedativi za lečenje kašlja.Koriste se i kao početni sastojak homeopatskih lekova koji nemaju toksične efekte drugih lekova jer su sastojci razređeni vodom dok molekuli početne supstance nemogu biti pronađeni u običajenoj količini.

Poznata i kao zapadnoevropska ili dlakava sasa, ovaj hibrid visok 20-25 cm i snažnog rizoma veoma je dugovečan. Bokorastog je rasta, uspravnih cvetnih stabljika. Perasto deljeni listići se u potpunosti razvijaju tek posle cvetanja. Pricvetni listovi, složeni u čašicu,ljubičaste su boje; pošto stubići tučka precvetaju, cvetni omotači se jako izduže, a ostajući na biljci i paperjasti plod je dekorativan. Raste na sunčanom ili polusenovitom mestu u slabijem rastresitom zemljištu koje se lako zagreva.Dobro podnosi sušu,i izdržava veliki temperaturni opseg.

  Ima je na Fruškoj gori i u Deliblatskoj peščari i ugrožena je nepažljivim delovanjem čoveka,branjem,ugrožavanjem staništa,skupljanjem za herbarijume itd.

 http://amlramzes.blog.rs

2011-11-06 

Komentari

jagos

jagos | 20/01/2012, 14:41

ovo je bas dobra ugrozena biljka
bas vam hvala ali ste

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb