OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Madagaskar – blago biološke raznovrsnosti

amlramzes | 07 Decembar, 2011 00:32

Tokom poslednjih deset godina, na Madagaskaru je otkriveno oko 600 novih biljnih i životinjskih vrsta, a 70 odsto životinja koje već tamo žive su jedine na celom svetu, pokazala je nedavno objavljena studija Svetske organizacije za zaštitu divljih životinja (WWF).

Madagaskar, ostrvo u Indijskom okeanu blizu istočne obale Afrike, suočava se sa ozbiljnim narušavanjem životne sredine, a u tome prednjači krčenje šuma. U WWF-ovoj studiji “Ostrvo blaga: nova biloška raznovrsnost Madagaskara” ističe se značaj prirodnog bogatstva na ovom četvrtom najvećem ostrvu na svetu.

“Zalažemo se za očuvanje prirodnog bogatstva ostrva tako što radimo na zaštiti postojećih regija ili promovisemo alternative u kojima će stanovnici moći da žive u harmoniji sa prirodom koja ih okružuje”, objasnila je direktorka WWF-ovog Odeljenja za Madagaskar Nani Ratsifandrihamanana.

Naučnici su na Madagaskaru pronašli 40 vrsta sisara, 69 vrsta vodozemaca, 61 vrstu reptila, 42 vrste beskičmenjaka i 385 vrsta biljaka. Iako su ove jedinstvene na celom svetu, postoji velika opasnost da i one ubrzo nestanu, jer je već oko 90 odsto prirodnog stanovišta uništeno.

Najpoznatiji stanovnici ostrva su, svakako, lemuri. Pronalazak lemura vrste 'Microcebus berthae' (Mikrosebus berte) bio je najemotivniji za naučnike jer je reč je o najmanjem lemuru na svetu crvenkasto-braon boje i teškom samo 30 grama.

Lemuri, polumajmun aj-aj, pauk kornjača, razne vrste morskih kornjača, leteće lisice, kameleoni, krokodili i tenrec - sisar nalik ježu, oposumu, mišu ili vidri, kao posledica konvergetne evolucije – samo su neke od životinja koje žive u šumovitim predelima Madagaskara.

“Mnoge od ovih vrsta su na ivici istrebljenja zbog krčenja šuma, erozije ili sedimentacije zemlje”, upozorila je Ratsifandrihamanana.

Izvor: Tanjug

www.b92.net

 

Ostrvo Madagaskar geografski pripada Africi, ali kada se nađete na njemu, utisak je potpuno drugačiji. Madagaskar je kao jedan poseban kontinent koji ima sopstveni identitet. Brežuljci koji se pružaju pred vama kada se nađete na putu koji vodi od Tananariva do Antsirabea neodoljivo podsećaju na Aziju, ali to nije Azija, a još manje je Afrika. Ovo "Veliko ostrvo" između Azije i Afrike nalazi se na mestu kojim su tokom istorije išli glavni putevi migracije. Poreklo stanovnika Madagaskara je i azijsko i afričko. Jedni su od Azijaca nasledili svetao ten i bademaste oči, piroge koje se lenjo ljuljuškaju na vodi i drvene kućice na stubovima. Drugi su pak od Afrikanaca nasledili tamnu kožu i kovrdžavu kosu, šume baobaba i čuveni blistavobeli smešak. Ipak, bez obzira na poreklo i običaje, svih 18 plemena koja žive na ovom ostrvu u slozi su i miru.

Ovo ostrvo je zaista čudnovato. To je zemlja svetlosti i boja, sastavljena od najrazličitijih pejzaža. Čuveni kanjoni blizu Ampižoroa svakoga će ostaviti bez daha. Nazubljene stene, vilinska ognjišta kojima su lišajevi nagrizli oker boju, prava divljina, zemlja Sijena. Tlo prekrivaju tapije (jedna vrsta hrasta) i patuljasti baobabi. U Izalou imaćete priliku da se sretnete s lemurima. Najveći broj ovih životinja pronašao je svoje stanište u rezervatu Berenti, blizu For-Dofena, gde žive u kolonijama. Poreklo ovih sisara i danas je zagonetka. Na severu Madagaskara, u Nozi Beu, možete uživati u plodovima mora uz miris cveća jilang-jilang, koji je pomešan s nešto blažim mirisom šećerne trske. Miris jilang-jilanga dopire do vas sa svih strana s grana koje su upletene kao loza. Ovde svakako treba da se popnete na brdo Paso i da uživate u prelepom zalasku sunca ili da posmatrate piroge koje se njišu na povratku s ribarenja.

http://zivot.krstarica.com

 2011-12-07

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb