OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Svalbard

amlramzes | 12 Decembar, 2011 18:57

Svalbard - carstvo polarnih medveda

pripremila: Sanja Jović

Svalbard je grupa ostrva pod veličanstvenim polarnim nebom koja se nalazi izmedu 71. i 81. stepena severne geografske širine, 900 kilometara severno od obale Norveške, kojoj inače pripada.

Okružena je Barencovim i Grenlandskim morem sa južne strane i Arktikom sa severne strane, a severni deo arhipelaga se nalazi u samom polarnom krugu. 63 000 kvadratnih kilometara ostrva arktičkog prostranstva, fjordova i glečera čine egzotičnu i veličanstvenu turističku destinaciju. Na najvećem ostrvu Špicbergenu nalazi se nekoliko malih gradova od kojih najveći ima oko 1 200 stanovnika. Ipak, neobično bogata i živa istorija ovih predela, zajedno sa izuzetnim doživljajima koje nudi arktičko podneblje i odličnom turističkom ponudom već decenijama čine ovaj "biser Arktika" izrazito privlačnim za turiste iz celog sveta, pa ih godišnje bude i više od 40 000. A ono što Svalbard nudi posetiocima zaista je jedinstveno i neponovljivo.

Za većinu posetilaca Svalbarda arktička svetlost (aurora borealis) i polarne noći su najimpresivniji doživljaji. Period "polarnih noći", odnosno period neprestane obdanice, traje od sredine aprila do sredine avgusta svake godine, dok je od kraja oktobra do sredine februara period stalne noći, kada se Sunce uopšte ne pojavljuje iznad horizonta. Flora i fauna su posebne, netaknute i krhke lepote, iako nastanjuju područja dosta surovih klimatskih uslova, pa su strogo zaštićeni zakonima - može se reći da je ceo Svalbard zapravo jedan veliki nacionalni park! Vegetacija, iako prekriva svega 7 % ukupne površine Svalbarda, obuhvata preko 100 retkih i neobičnih biljnih vrsta koje su se prilagodile tamošnjim uslovima, a populacija ptica i polarnih sisara (polarnih medveda, lisica, irvasa, foka, morskih krava i dr.) izuzetno je brojna.

Svalbard ima relativno blagu klimu s obzirom na njegov geografski položaj. Prosečna temperatura leti je oko 6 °C, a zimi oko - 14 °C. Sa dosta padavina i sunčanih dana, Svalbard se često opisuje kao "arktička oaza". Zima počinje krajem oktobra, kada Sunce baca svoje poslednje zrake na Svalbard koji nedugo zatim tone u period stalnih noći. Ipak, kada je vedro vreme, Mesec reflektuje dovoljno svetlosti da zraci obasjaju nepreglednu belinu kao u kasni sumrak, a na nebu se pojavljuju čudesne igre svetlosti - aurore borealis stvarajući svojevrstan vatromet boja i jedan od najlepših prirodnih fenomena. Februar je vreme kada se Sunce ponovo vraća na Svalbard - dnevna svetlost je ružičasta i meka, stanovništvo i prirodni svet se polako bude i aktiviraju. To je vreme kada se slavi povratak Sunca i života u ove predele i kada se održavaju brojne sportske i kulturne svečanosti i manifestacije.

2011-12-12

Komentari

odgovor

amlramzes | 13/12/2011, 20:26

amlramzes

Ja na Svalbardu najviše volim to što tamo ima dosta Polarnih medveda,ali ih nisam mnogo ovde pominjao jer već imam na blogu članak o njima.
Ali i Aurora Borealis je očaravajuća pojava,isto kao i Aurora Australis na Antartiku.

Re: Svalbard

didiland | 13/12/2011, 07:34

Tako si lepo opisao da sam poželela živim tamo, samo zbog aurore, polarnih noći...Jedno godinu dana. Mnogo je, brate hladno. Leti 6 stepeni !

Re: Svalbard

merkur | 12/12/2011, 21:24

Da, bilo bi divno prisustvovati u vreme aurore borealis, pa se posle brzo spakovati u toplije krajeve :)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb