OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

stanje na planeti

amlramzes | 13 Decembar, 2011 20:44

  Kratak osvrt na trenutno stanje na planeti

"Ako postoji put ka boljem, on počinje u potpunom sagledavanju najgoreg." Thomas Hard.

1. STANJE BILJAKA I ŽIVOTINJA UZROKOVANO LJUDSKIM AKTIVNOSTIMA

Pogledajmo samo neke činjenice:

- Preko 34 000 biljnih vrsta i 5 200 životinjskih vrsta širom sveta su pred poptunim izumiranjem, a mnogo hiljada njih izumre pre nego što budu uvrštene u spisak ugroženih. Tekuća globalna brzina izumiranja je 20 000 vrsta godišnje, eksponencijalno veća od praistorijske brzine izumiranja dinosaurusa. Svakoj četvrtoj vrsti sisara na Zemlji preti istrebljenje, a pred izumiranjem je i 50% biljaka. Mnogi biolozi veruju da smo usred najveće epizode izumiranja od nestanka dinosaurusa pre 65 miliona godina isključivo zaslugom čovekovog odnosa prema prirodi i sebi samome...*Izvor podataka enciklopedija Encarta iz 2002.godine.

Najnoviji izveštaj Living Planet Report za 2009. godinu glavnog međunarodnog tela za praćenje života na planeti tvrdi da jednoj četvrtini svih vrsta sisara na planeti, jednoj osmini svih vrsta ptica na planeti, jednoj trećini svih vrsta vodozemaca na planeti i skoro svim biljkama preti potpuni nestanak! *Izvor podataka - Svetska unija za očuvanje živog sveta IUCN.

850 vrsta biljaka je ugroženo samo u Republici Srbiji, a od toga 171 vrsta se vodi kao iščezla!*Izvor podataka Institut za botaniku i botanička bašta Jevremovac, knjiga Ugrožene biljke Srbije ISBN86-83635-51-1.

Procenjuje se da je na području Republike Srbije preostalo samo nekoliko desetina jedinki medveda i to na granici sa Bosnom, dok je recimo preostalo samo oko 20 jedinki risova, koji su već dobili kategoriju " Izumrli / extinct" ! *Izvor podataka Prirodnjački muzej - NVO Mustela.

Sve zaštićene i ugrožene vrste u Republici Srbiji love se masovno, čak i u nacionalnim parkovima! *Izvor podataka Živi svet / Lov ili ekocid.

 http://www.astrozmaj.com

2011-12-13

 

 

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb