OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Lavovi otrovani

amlramzes | 08 Decembar, 2011 21:45

 

Spasimo lavove od trovanja

Ugljenofuran je trenutno pesticid koji je lako dostupan u Keniji. Koristi se da drži divlje životinje van poljoprivrednih dobara, ali jednom kada se životinja otruje, lešina privlači ostalu divljač. Otrov zatim prelazi sa lešine na predatora, što dovodi do užasnih smrti na svakom koraku u ovom lancu ishrane.

Lavovi su ugrožena vrsta koja zavisi od velikog broja različite divljači da bi preživela. Kada im se dijeta sastuji od divljači i ptica, oni su pod velikom opasnošću od trovanja ugljenofuranskim pesticidom. Na žalost, njihova populacija je smanjena za 30 do 50 procenta u poslednje dve decenije, usled povećanja ljudske populacije, poljoprivrednih površina, lova i krađe od strane rančera.

Iako je kenijska vlada zaustavila dalju prodaju pesticida u toj zemlji, neki pripadnici parlamenta se i dalje protive zabrani upotrebe ovog otrova.

http://www.virtualnigrad.com

2011-12-08 

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb