OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Sisari

amlramzes | 08 Decembar, 2011 22:09

Jedan od četiri sisara na granici izumiranja

Četvrtina sisara u svetu su u opasnosti od izumiranja, uglavnom kao rezultat lova i uništavanja njihovih staništa od strane čoveka.

Skoro 190 vrsta je kritično ugroženo, uključujući iberijskog risa, čiji je broj naglo pao, a trenutni broj iznosi između 84 i 143 odraslih. Postoje dokazi da više od polovine svih vrsta sisara doživljava pad populacije, prema studiji koju je sprovela Međunarodna unija za očuvanje prirode. Ustanovljeno je najmanje 1.141 na planeti, od ukupno 5.487 sisara, koji su pod pretnjom. Polovina majmunske vrste, u koju spada i bezrepi majmun, izumire.

U okviru životnog doba, stotine vrsta bi moglo biti izgubljeno, kao rezultat našeg delovanja. Zastrašujući je znak šta se dešava ekosistemu, rekao je IUCN-ov generalni direktor, Julia Marton-Lefevre. Može biti previše kasno da bi se spasilo 29 vrsta koje su označene kao kritično ugrožene, verovatno izumrle – jer se misli da su već verovatno izumrle negde u divljini.

Ostale vrste, kao što je tasmanijski đavo, kaspijski morski pas i som iz jugoistočne Azije jure u sigurnu propast. Jedan od glavnih uzroka izumiranja sisara jeste uništavanje njihovih staništa, što predstavlja dve petine sveukupnog zemljišta na kojem borave.

Stanište ramišvaranskog pauka padobranca, na primer, je skoro u potpunosti uništeno, dok je kubanski krokodil, zbog mesa i kože, nezakonito lovljen skoro do istrebljenja.

Ali postoji dobra vest za neke sisare, od kojih oko pet posto pokazuje znake oporavka. Napori za održavanje vrste daju rezultate.

http://www.virtualnigrad.com

2011-12-08 

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb