OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Zmije- zanimljivosti IV deo

amlramzes | 11 Decembar, 2011 23:33

Za one malo hrabrije koji zele da pridju, sigurno merilo naših (Balkansih)otrovnih zmija je oblik zenice koji je kao u macke (pri dnevnom svetlu), a kod neotrovnih je kao kod coveka. Takodje, ako kod nas vidite zmiju za koju ste sigurni, odokativnom metodom, da je duza od metra, znajte da nije otrovna. Moguce je neiskusnom posmatracu da sarku zameni sa meni omiljenom neotrovnom vrstom Koronele koja podseca na sarku, cak ume i da sikce kao da je besna otrovnica. Veoma je zustra i agresivna i cesto napada i druge zmije. Ako joj pruzite priliku sigurno ce vas ugristi pa cak i pokusati prst da vam proguta. Nakon prvog soka i agresivne reakcije, kada je uhvatite, zmije se primire i mogu postati veoma mirne i pripitomljive.

Sarka je nasa autohtona vrsta, a poskok je dosljak iz Male Azije. Kao veca i agresivnija vrsta koja napada sarku poskok se prosirio i potisnuo sarku u vise planinske predele. Tako cete cesce sresti poskoka blize vodi, u dolinama i kanjonima, a sarku na visinama i proplancima. Obe vrste se obicno hrane sitnim glodarima, gusterima i insektima, a coveka i krupnije zivotinje napadaju samo u samoodbrani.

Predrasuda je da poskok skače,on se samo iz sklupčanog položaja može brzo opružiti na pola svoje dužine a i više u pogodnim prilikama.Znači veliki primerci od metra mogu vas dohvatiti u deliću sekunde sa pola metra daljine pa i više.Odatle verovanje u narodu pa i onih koji su bili ugriženi da je poskok jednostavno pos-kočio.Odatle mu i to ime.

Poskok ima roščić a šarka  ima na glavi karakteristišan oblik slova V.

Navodno poskok je  veća i jača zmija i sa duplo dužim zubima i ima i puno više otrova pa tako  u jednom ugrizu  unese žrtvi puno više nego šarka.

Ali kod zmija ima još zanimljivosti,otrov poskoka u nekim delovima  zemlje je jači nego u drugim,zašto,kako i to neznamo ali znamo bar da je tako.Kod šarke je ista stvar,navodno bosanska  vrsta šarke ima jači otrov od  drugih šarki.

Šarke nisu teritorijalno vezane za neki teren kao poskok i kada spavaju zimski san može se naći na istom mestu puno Šarki (takozvane  zmijske jame ).Skupljaju se na nekim mestima veće koncentracije da bi prezimile u hibernaciji a onda kada se probude na proleće i izađu počinje parenje.

Inače u experimentisanju sa poskocima, dokazano je da probija poklopac konzerve od mesnog nareska!!! Ali gumu malo teže,stoga su gumene čizme dobra zašita.

www.lorist.co.rs

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2011-12-11 

Komentari

Re: Zmije- zanimljivosti IV deo

sanjarenja56 | 12/12/2011, 07:34

Sretala sam poskoka, hvala, ne bih rado!

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb