OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Zmije-razno

amlramzes | 11 Decembar, 2011 22:36

 

Zmijski otrov se pravio od seruma predhodno imunizovanih konja. tj.konjima se da zmijski otrov, naravno obradjen i smanjene koncetracije, te se u konjskoj krvi stvaraju specificna antitela koja imaju ulogu vezivanja i neutralisanja zmijskog otrova u krvi zrtve.

Postoji jedna spravica, koja lici na obican spric.Sa tim spricem i klipom se isporucuju i nastavci, kao za sare na torti i kolacima.Ti nastavci se stave na klip i sve to na mesto uboda.Klip potiskanjem stvara vakum i iz ubodne rane izvlaci otrov.

Ali, ako ga imate, i ako ima ko da ga da, a za to je zaista potrebno znanje, onda je stvar opustenija. Serum se inace mora nositi sve vreme u hladnom, a potrebni su igle, spricevi, kao i boca fizioloskog rastvora i infuzioni sistem (za slucaj da je ujed blizu glave). Ali, ma kako da se daje, serum se nikada ne aplikuje odjednom, upravo zbog mogucih reakcija. Vec u etapama, dakle sa pauzama.

Otrov

Poskoci proizvode krvni otrov koji razara tkivo. Za razliku od njih, sarke proizvode nervni otrov koji paralise nervni sistem i zbog toga moze doci do paralisanja odredjenih funkcija u organizmu. Da bi se to desilo mora biti veca kolicina otrova u odnosu na manju telesnu masu, sto je veoma redak slucaj. Zato je u nasim krajevima poskok potencijalno opasniji jer moze ostaviti odredjene posledice po tkivo.

Ako ste u situaciji da morate da je hvatate da bi je izbacili iz neke prostorije ili zbog nekog drugog razloga, pokusajte to sa dugim stapom, tako sto cete je podici od zemlje i oduzeti joj oslonac. Ako ni to ne pomaze, pokusajte stapom da joj pritisnete vrat, ali ne prejako da je ne udavite, a drugom rukom na kojoj je pozeljno da imate dugu koznu rukavicu, uhvatite je za rep i odmah odvojite od tla. Zmija odvojena od tla generalno postaje bespomocna. Ukoliko pokusa da se propne da vas ujede, samo je otresite. Sto je zmija teza to ju je lakse otresti. Nemojte joj samo dozvoliti da se uspuze uz sopstveno telo, tada je protresite jace. Pogresno je hvatati ih iza glave, narociti golom rukom. Zmije su brze i savitljive, a vilicu umeju neverovatno mnogo da otvore u pokusaju da vas ugrizu

www.lorist.co.rs

2011-12-11

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb