OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Kineski rečni delfin

amlramzes | 04 Decembar, 2011 21:04

 

Slučaj baidžija smatra se jednim od najvećih propusta ikada, naučnika koji se bave zaštitom ugroženih životinja.

 

 

Ovaj kineski rečni delfin nalazi se na spisku kao "kritično ugrožena", a vrlo moguće i "potpuno istrebljena" vrsta. Stručnjaci kažu da nisu sigurni da je primerak delfina, koji je pre nekoliko godina navodno primećen u reci Jangce, zaista bio iz porodice baidži.

http://www.bbc.co.uk

Kineski rečni delfin

Kineski rečni delfin ili Baidži je bio slatkovodni delfin koji je živeo samo u reci Jangce. Njegova populacija je naglo počela da opada proteklih decenija od kad se Kina industrijalizovala i počela mnogo više da koristi reku za ribolov, transport i hidroelektrane. Tradicionalna kineska priča opisuje Baidžija kao reikarnaciju princeze koju je udavila porodica jer nije želela da se uda za čoveka koga nije volela i otud delfinu nadimak „Boginja Jangcea“. Pedesetih godina prošlog veka bilo je oko 6000 primeraka, a već 1970. ih je ostalo samo nekoliko stotina. Osamdesetih godina je ostalo oko 400 rečnih delfina a 1997.godine samo 13. Poslednji baidži je viđen 2006.godine. Glavni razlozi za njegovo istrebljenje su nelegalni lov strujom, mreže, sudari sa brodovima i zagađenje,gradjenje brana, nanosi mulja( zbog sece suma i sirenja poljoprivrednih povrsina), i zagadjenje su svi zajedno doprineli dramaticnom nestajanju ove vrste.

http://www.ekologija.rs

 

BAIDZI, delfin iz Jangcea

Baidzi (Lipotes vexillifer) je verovatno najugrozenija vrsta kitova (cetacean) na svetu. Poslednje vidjenje ove vrste bilo je 2002 a u Novembru i Decembru 2006 propali su pokusaji pronalazenja zivih jedinki ove vrste u njihovom prirodnom stanistu, reci Jangce u Kini. Vrsta je oznacena kao kriticno ugrozena od 1996, ali je od 2007 oznacena kao moguce izumrla.

Trenutna istrazivanja se svode na utvrdjivanje da li ova vrsta jos postoji ili je zaista izumrla. Nedavni izvestaj iz Avgusta 2007 o primecenom primerku, jos ceka potvrdu.

http://www.iucnredlist.org    http://www.vojvodinacafe.rs

Baidži-ja više nema narode !Desilo se i to! Prvi istrebljeni kit od strane čoveka."Jedna Kineska Duša"je zauvek nestala.

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2011-12-04 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb