OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Filipinski orao

amlramzes | 04 Decembar, 2011 22:56

 

Jednoj od najvećih ptica na svetu, filipinskom orlu, preti izumiranje

Stručnjaci za ugrožene vrste upozorili su danas javnost da filipinskim orlovima, koji spadaju među najveće grabljivice na svetu, preti izumiranje zbog krivolova.

 

 

U njihovom saopštenju se navodi da je tokom poslednjih nekoliko meseci iz zatočeništva izbavljeno nekoliko povređenih i bolesnih ptica, što pokazuje da lov na ove izuzetne životinje još uvek traje.

Filipinska fondacija za orlove saopštila je da je samo u decembru prošle godine iz zatočeništva oslobodila četiri orla.

"Krivolov i povređivanje orlova i dalje traju. Veoma smo uznemireni zbog ovih događaja", rekao je Tatit Kviblat, predstavnik ove fondacije koja povređene orlove osposobljava za život u divljini.

Sve povređene ptice pronađene su na velikom južnom ostrvu Mindanaou, a jednom od povređenih orlova nedostajala su dva od tri prsta na jednoj nozi.

Još jedna ptica nedavno je predata fondaciji sa samo dva primarna pera na jednom krilu, dok je jedno mladunče uginulo od gljivične infekcije.

U saopštenju se navodi da su propali i programi odgajanja ovih izuzetnih ptica u zatočeništvu, a zatim njihovom puštanju u divljinu, jer su mnogi orlovi nakon toga stradali.

Jednu pticu koja je puštena u divljinu 2008. godine je ubio lokalni lovac, a druga je 2004. stradala kada ju je udarila struja nakon što je dodirnula žice dalekovoda.

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) saopštila je da danas ima samo između 180 i 500 odraslih filipinskih orlova, zbog čega se vode kao kritično ugrožena vrsta.

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

http://www.blic.rs

2011-12-04 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb