OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Crna roda -zaštićena vrsta

amlramzes | 08 Decembar, 2011 20:18

Crna roda (lat. Ciconia nigra) je vrsta ptice iz porodice roda (Ciconiidae). U Srbiji je strogo zaštićena vrsta.

Malo je manja od bele rode. Telo je dugo do jedan metar. Glava, vrat, leđa i krila pokrivena su crnim perjem, zelenkasto-metalnog sjaja, a trbuh je bele boje. Dug i kod korena debeo kljun, kao i koža oko očiju ima crvenu boju. Među prstima na dugim, crvenim nogama ima, kao i bela roda, plovne kožice.

Boravi u vlažnim i močvarnim, listopadnim nizijskim šumama. Živi u nekim delovima severne i istočne Evrope, kao i u nizijskim šumama u Srbiji. Selica je koja zimuje u Africi.

Veoma je oprezna i plašljiva i živi kao samotnjak, nikada u koloniji, uvek daleko od ljudskih naselja. U aprilu ili maju duboko u šumi, visoko na stablu uz deblo, sagradi gnezdo od granja, u koje snese najčešće četiri bela jaja. Oba roditelja leže na njima i posle se brinu za mladunce čučavce, koji postaju samostalni tek za sedamdesetak dana.

Hrani se ribama, žabama, vodenim insektima i malim sisarima.

vikipedija.rs

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2011-12-08 

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb