OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Zakon o životinjama u Švajcarskoj

amlramzes | 23 Decembar, 2011 22:09

 

Kada sam detaljno istraživao o Švajcarskom zakonu o zaštiti životinja,jer je on najstrožiji na svetu,a koji se zaista primenjuje i nije samo na papiru,shvatio sam da u nekim zemljama uključujući tu i našu,zakon tako neštiti ni ljude a kamoli životinje.

Jedna od odredbi recimo zabranjuje da se ribice bace u toalet pre nego što ih vlasnik ne ošamuti.
Ovaj zakon brine ,o svim životinjama:u cirkusu,domaćih,divljih,kućnih ljubimaca,onih za eksperimente,kao i na one u ZOO.Što se tiče pasa,ne samo da je zabranjeno menjati prirodni izgled psa,nego je zabranjeno i uvoziti takve pse(kupiranih ušiju i repa).Pojedine vrste papagaja i hrčkovi se nemogu držati sami,a lame,alpake i jakovi moraju biti u kontaktu sa svojom vrstom kao i ovce,koze,dok svinjama sleduje tuš za osvežavanje,a regulisana je i tačna površina prostora za svaku moguću životinjsku vrstu. Izvor: 24sata

Građani su se na referendumu izjašnjavali,verovali ili ne i o tome "treba li životinje da imaju svog advokata,i to u zemlji gde skoro da nema slučajeva napuštanja životinja i gde postoji svest o potrebi poštovanja svakog živog bića.U mnogim zemljama se životinje izjednačavaju s predmetima što je etički neprihvatljivo za 21.vek.Životinje su živa bića sa osećanjima,i kao takva imaju svoja prava,kažu borci za zaštitu životinja iz susedne Francuske i zalažu se da se i tamo sprovede isti referendum. Agencija Tanjug

A evo kako se zakon o dobrobiti životinja primenjuje' kod nas.Dzaba nama jadnima' zakoni kad ih niko nepoštuje.!

Iz Švajcarskih udruženja kažu i da čovek optužen za zlostavljanje životinja može angažovati advokata, ali da životinja ne može i da će novom pravnom normom to izmeniti.
Zakon je kod koka nosilja već od 1991. godine zabranio korištenje baterije- kaveza,a krave i konji tokom zime i leta moraju redovno da se izvode napolje da bi "vežbali".
Švajcarci su nedavno promenili ustav tako da se garantuje dostojanstvo čak i biljkama.

Primera iz ovog zakona ima na stotine i nemogu ih ovde sada sve navoditi,ali bi se začudili da Švajcarci na ovaj zakon gledaju kao nedovoljno precizan,jer se po njemu recimo još uvek dozvoljava vezivanje krava što je u npr.Skandinaviji zabranjeno.


Ali će oni'i ovo brzo ispraviti,čak iako nisu uspeli da proguraju zakon o advokatima za životinje na teritoriji cele zemlje(ne zbog nebrige već zbog toga što trenutno po njihovom mišljenju to previše košta poreske obveznike  zemlje u vreme krize)ali će pre ili kasnije i to pitanje biti pozitivno rešeno po "Švajcarske živuljke".-pošto im je zakon o ljudima odavno uređen zato se i bave životinjama,ali sada kada i on' skoro da je rešio sva pitanja,čini se da im je ostalo da se sledećim zakonima još bolje i više zaštite biljke,uključujući i "biljke kućne ljubimce".

 http://amlramzes.blog.rs

 2011-12-23

Komentari

Re: Zakon o životinjama u Švajcarskoj

sanjarenja56 | 24/12/2011, 06:49

Na ovoj šašavpoj planeti malo je zemalja gde se poštuju ljudi, pa onda oni mogu da dođu do svesti poštovanja životinja.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb