OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Foke -'Kanadski pokolj'

amlramzes | 02 Mart, 2012 19:49

Protiv pokolja foka u Kanadi 

I ove godine Udruženja za zaštitu životinja skreću pažnju na užasan pokolj nad 325.000 mladunaca foka! 

Kanadski komercijalni lov na foke i njihove mladunce je najveći pokolj morskih sisara na svetu. Kanada tokom marta i aprila planira da ubije preko 325.000 foka! 

U nešto više od tri godine (između 2003. i 2005.), Kanadsko ministarstvo ribarstva i okeana objavilo je zastrašujuću kvotu za ubijanje od 975.000 mladunaca i odraslih grenlanskih i 30.000 odraslih običnih foka. 

Za ove kvote nema nikakvog naučnog opravdanja, jer su tehnike brojanja foka bile ništa drugo nego slobodna procena. Takodje, na svaku ubijenu foku, još jedna je ubijena i nestala pod ledom, a te foke nisu ušle u konačan zbir. Prema kanadskoj vladi ovaj lov neće ugroziti populaciju foka, no činjenice govore drukčije. Kad su prvi evropski istraživači stigli na istočnu obalu Kanade, procenjuje se da su tamo zatekli 30 miliona foka (grenlandse foke činile su 80% toga broja). Zbog nemarnog lova u prošlosti, Kanada je dozvolila da se početkom 1970-ih broj foka smanji na 1,8 miliona. Sada tvrde da danas postoji 'zdrava' populacija od 5,2 miliona foka, pa ipak istovremeno priznaju da nisu napravili detaljnije istraživanje od 1999.godine. 

Naučnici i stručnjaci za pitanja zaštite životne sredine veruju da je lov pretnja opstanku te vrste. Samo u protekle četiri godine krajnje okrutnim metodama - razbijanjem glave harpunima ili, ređe, hicima iz pušaka - ubijeno je preko milion grenlandskih foka. 
 
 
Kanadska vlada traži što više načina kako bi profitirala od svog godišnjeg, subvencioniranog pokolja. Trenutno Kanada izvozi fokino (neštavljeno) krzno i kožu, ulje i meso, kao i neke delove tela foka (penise) za koje se smatra da imaju afrodizijačko dejstvo. Zbog ponovo aktuelnog modnog trenda, potraga za fokinim krznom i kožom naglo je porasla, posebno u Evropi. Harpseals.org tako izveštava da modni kreatori kao što su Prada i Dolce & Gabbana prodaju odevne predmete od fokinog krzna. Kanada je prošle godine prodala neštavljeno krzno u 11 zemalja, od kojih su Norveška, Nemačka, Grenland i Kina kupile najveće količine. U ostale zemlje ubrajaju se još Finska, Danska, Francuska, Hong Kong, Grčka, Južna Koreja i Rusija. 
 
 
Zašto protestvovati protiv pokolja foka u Kanadi? 

* Ubijanje foka je nevjerojatno okrutno (nalazi su pokazali da je 42% tih beba bilo živo odrano). 
* Pretnja je opstanku vrste. 
* Pretnja je opstanku bakalara. 
* Narušava se čitav eko - sistem koji je na tim mestima opstajao hiljadama godina unazad. 
* To je pokolj zbog luksuznih i taštih odevnih predmeta i kao takav potpuno nepotreban. 
* Bebe se ubijaju pred očima njihovih majki. 
* Ubijaju se tek rođene bebe foka (oko 95% ubijenihfoka su bebe stare manje od četiri nedelje). 

Za više informacija o ovom strahovitom pokolju posetitehttp://www.seashepherd.org/seals/ www.harpseals.org na kojima možete videti i čuti poruku američkog glumca Martina Sheena koji se takođe priključio protestu progovorivši protiv lova na foke, kao i videti krvavu foto galeriju, potresne video snimke i potpisati peticije protiv pokolja foka.
 
 http://www.mycity.rs/Zivotinjski-svet/Lov-na-foke.html
 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna
2012-03-02 
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb