OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

ŽABE-ugrožen opstanak

amlramzes | 02 Mart, 2012 20:17

Polovina evropskih žaba mogla bi izumreti za samo 40 godina
ZANIMLJIVOSTI
Najugroženije su vrste žaba i daždevnjaka iz tropskih krajeva Južne Amerike i Afrike.
Suše uzrokuju nestajanje vode iz močvara, što žabama otežava dolazak do hrane i tako jednostavno umiru. 
Posledice naše okrutnosti prema prirodi osećamo već godinama, a puno više od nas ugrožene su neke vrste životinja kojima preti skoro nestajanje. Potvrđuju to i naučnici dok iznose najnovija i uznemirujuća predviđanja prema kojima bi u bliskoj budućnosti mogli nestati svi vodozemci koji žive u tropskim krajevima, a slična sudbina mogla bi zadesiti i deo evropskih guštera i žaba, i to za samo 40 godina.
Uočeno je da žabe nestaju velikom brzinom, puno većom nego što se dosad smatralo, a naučnici još nisu sigurni šta je pravi uzrok tog zabrinjavajućeg trenda, piše Britanski Telegraf. Jedan od najverovatnijih uzroka su klimatske promene zbog kojih žabe gube svoja prirodna staništa. Suše uzrokuju nestajanje vode iz močvara, što žabama otežava dolazak do hrane i one tada jednostavno uginu. Osim toga, otkriveno je i smrtonosno gljivično oboljenje 'chytridiomycosis' za koje još nije pronađen adekvatan lek.

– Naša studija je pokazala da će brojne tropske regije, poput severa Južne Amerike, Anda i delova Afrike, biti najviše pogođene tom pojavom – rekao je voditelj najnovijeg istraživanja dr. Cristian Hof.

Za predviđanje sudbine vodozemaca korišteni su kompjuterski modeli, a u obzir su uzete pojave poput klimatskih promena, uništavanja staništa i bolesti. Rezultati su objavljeni u časopisu Nature, a pokazuju da će dve trećine regija s najvećom populacijom žaba i daždevnjaka biti pogođene njihovim nestajanjem do 2080. godine. Najugroženije vrste su žaba Malagasy rainbow i veliki kineski daždevnjak. Istraživač vodozemaca u londonskom zoološkom vrtu Helen Mredith to je otkriće nazvala strašnim.
 
http://m.vecernji.hr
http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna
2012-03-02 

Komentari

odgovor autora

amlramzes | 03/03/2012, 17:11

I ja sam imao prošlog leta jednu veliku žabu u dvorištu i dve male žabice u šahti vodovoda.

Inače u mnogim delovima sveta vlada verovanje da ako žaba uđe u dvoriste kuće to ce doneti sreću ukućanima,-ali nema razloga da se plašiš ni žaba ni zmija ni guštera,sve su to bića koja izbegavaju ljude i jako ih se plaše,uvek više one nas nego mi njih.
-pozdrav !

Re: ŽABE-ugrožen opstanak

merkur | 02/03/2012, 21:56

Zabe su bile moja nocna mora, jos od detinjstva. Prosle godine strpljivo sam savladavala taj suludi osecaj. U basti mi se nastanila jedna od njih. I, tako, mic po mic naucile smo jedna na drugu. Na kraju sam je i pozdravljala kad bi iznenada shmugnula pred mojim koracima ;)
Tvoj tekst je zastrasujuci. Uzasno smo se ogresili o ostali zivi svet na ovoj planeti.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb