OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Puh -zaštićena vrsta Srbije

amlramzes | 08 Decembar, 2011 19:17

Puh (lat. Glis glis) je vrsta sitnog noćnog glodara, jedina u istoimenom rodu (Glis). Nastanjuje kontinentalni deo Evrope, kao i veća mediteranska ostrva (Korzika, Sardinija, Sicilija, Krit, Krf), a u Aziji areal se prostire do severa Irana.

 

Postojanje populacije puhova u Engleskoj je rezultat introdukcije početkom 20. veka. Tokom zimskog sna puhovi leže na boku (ređe na leđima), uvijeni poput klupka.

Telo puha je dugačko 13—18 cm, a čupavi rep 12—15 cm. Masa odraslog puha može da dostigne i 185 g. Oblikom tela, puh podseća na manju vevericu. Boja krzna je sivkasto braonkasta. Uši puha su velike i okrugle, a oči male.

Veličine populacija puhova su smanjene, većinom usled uništavanja njihovih prirodnih staništa (listopadnih šuma), te se danas puhovi smatraju skoro ugroženom vrstom.

vikipedeija.rs

 

Zaštita:

Istraživanja pokazuju da je populacija puhova opala u zadnjih sto godina. Uništavanje šumskih predela, klimatske promene i druge nepogode uticale su na to smanjenje, ali se preduzimaju razne mere da bi se ono smanjilo. Postavljaju se gnezda uz drveće koja su veoma pogodna za život puhova i pospešuju njihovo razmnožavanje, samim tim i očuvanje vrste.

    Puhovi su potpuno zaštićeni zakonom iz 1994. godine. Kada se uzmu u obzir svi zakoni prekršajem se smatra:

    namerno lovljenje, ubijanje ili nanošenje povreda puhovima;

    svesno uznemiravanje puhova, i uništavanje njiuhovih jazbina, ili teritorije za razmnožavanje;

    usvajanje ili prevoženje puhova, ili bilo kojih delova njihovih tela;

    prodavanje, razmenjivanje ili trampljenje puhova, ili bilo kojih delova njihovih tela.

http://www.gimnazijaso.edu.rs

2011-12-08 

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

 

Komentari

Boris Bogojevic

Boris | 08/01/2015, 01:48

Molim za pomoc!!

U kuci mi se pre dve nedelje pojavio glodar, u picetku smo mislili da je pacov ali se ipak radi o puhu. Sklonio sam sve otrove i klopke jer sam shvatio da je ugrozena vrsta i da je dobrocudna i ljupka zivotinjica. Kome da se obratim za pomoc??

Re: Puh -zaštićena vrsta Srbije

дражен | 08/07/2014, 22:30

Срдачан поздрав добрим људима. Све што дише нека слави Господа, кличе псалмопјевац. Нажалост данас љубав не дајемо ни ближњем, а шта тек рећи о љубави према несоловјесним створењима која незнају за мржњу. Случајно сам отворио ову страницу тражећи информације о пуховима јер сам прије десетак дана први пут видио те мале враголане . На свом пчелињаку у околини Бањалуке, у кућици гдје чувам опрему и алат изненадила су ме два пара симпатичних очију. Схватио сам да су угрожена врста, па ме интересује како им могу помоћи и колико је упутно да им остављам зрнасту храну(кукуруз, пшеница, сјеменке). Поз.

Moj problem sa puhovima

Jovica Milojevic | 12/05/2014, 09:57

Stanujem u potkrovlju trospratnice i svake noci iza lamperije na plafonu cuje se buka koja me budi iz sna. Jednom sam imao prilike na terasi da vidim u mraku tu zivotinju, slicna je veverici i mnogo je veca. MOj prijatelj kaze da je to puh. Moram da je uklonim, ali kome da se obratim ako je to zasticena vrsta. Moja lokacija je Nis. Hvala na saradnji.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb