OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

PACOVI SU OSEĆAJNI

amlramzes | 16 Decembar, 2011 17:38

Pacov pokušao da spase "druga" iz kaveza u laboratoriji !
Novi eksperiment je pokazao da se pacovi, uprkos reputaciji da su sebični, ne ponašaju uvek tako.


Pacovi mogu da pokazuju saosećanje, tako što pomažu drugom pacovu da izađe iz kaveza, čak i kada im je tada data čokolada da im odvuče pažnju.U eksperimentu, 23 od 30 pacova je pokušalo da otvori kavez i oslobodi ostale pacove.
Pacovi su mogli pre toga da pojedu ponuđenu čokoladu, ali su često birali prvo da pomognu drugom pacovu, pa onda da podele čokoladu sa oslobođenim pacovom.

U studiji Pegi Mejson sa Univerziteta u Čikagu navodi se da su ženke pokazivale više saosećanja od mužjaka. Sve ženke, njih šest, oslobodilo je svoje partnere iz kaveza, dok je 17 od 24 mužjaka to isto uradilo.

Pegi Mejson je navela da društvena empatija nije samo osobina čoveka i primata, kao što se do sada mislilo.Studija je objavljena u naučnom časopisu Sajens.
http://www.zivotinje.rs

2011-12-16 

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb