OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Žabe-Najmanja žaba na svetu ugrožena

amlramzes | 07 Mart, 2012 20:01

Najmanja žaba na svetu na listi ugroženih vodozemaca.
Naučnici su ovog ponedeljka objavili listu najugroženijih životinja, među kojima se nalaze i džinovski kineski daždevnjak i najmanja žaba na svetu. Listu 10 ugroženih vrsta sastavilo je britansko zoološko društvo, a na njoj se još nalaze i čovečja ribica i ljubičasta žaba.
"Ove vrste su veoma osetljive na faktore poput klime i zagađenja koji vode do izumiranja, i ozbiljno su upozorenje za ono što sledi." - izjavio je Džonatan Bejli, vođa projekta "EDGE".

Projekat "EDGE" (Evolutionarily Distinct and Globally Endangered) - za evolucijsku distinkciju i globalno ugrožene vrste osnovan je pre godinu dana. Prošle godine lista je fokusirana na sisare, a ove godine na vodozemce.
"Vodozemci su na "EDGE" listi među najzanimljivijim i najneobičnijim vrstama na svetu, a alarmantnih 85% nema brigu i pažnju zaštitnika životne okoline." - izjavila je Helen Meredit, voditeljka projekta za vodozemce.
Na ostatku liste nalaze se i vrsta "Sagalla caecilian", žabe koje žive na prostoru Južne Afrike, Meksički daždevnjak, Madagaskarska žaba, Čileanska Darvinova žaba i endemska vrsta Španske žabe krastace.
 
http://www.svrljig.net/
http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna
2012-03-07 
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb