OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Priroda u opsanosti

amlramzes | 07 Mart, 2012 19:37


Naučnici predviđaju da bi globalno zagrevanje moglo da doprinese masovnom istrebljenju divljih životinja u bliskoj budućnosti, delovanjem na čak milion vrsta, što je oko četvrtina svih nama poznatih vrsta.
Životinje i biljke koje su navikle na hladnije klimatske uslove moraće da se pomeraju prema polovima ili uzbrdo čak i usled malih promena klime. 
Ovaj proces je vec primećen na mnogim mestima – u Alpima, u planinskim predelima Kvinslenda u Australiji i maglovitim šumama Kostarike. 
Uticaj na vrste postaje toliko značajan da njihovo kretanje može služiti kao pokazatelj zagrevanja planete. Oni su tihi svedoci brzih promena koje se odvijaju na Zemlji. 

ŽABE - AUSTRALIJA
© WWF-Canon / John RATCLIFFE
Žabe i ostale vrste koje zavise od slatke vode pogođene su sušom u Australiji koja traje vec nekoliko godina. Promena klime utiče na rasprostanjenost staništa kao i na cikluse disanja mnogih australijskih vrsta žaba. Kako se žabe oslanjaju na vodu u procesu parenja, svako smanjenje ili promena količine padavina mogla bi da smanji njihovo razmnožavanje. 
Više temperature doprinose isušivanju lokvi za razmnožavanje, a to rezultira smrću punoglavaca i jaja. Suvlji uslovi takođe uzrokuju da starije žabe umiru, zbog većeg procenta gubljenja unutrašnje vode kroz njihovu propusnu kožu.

KITOVI – AMERIKA
© WWF-Canon / Jim Darling
Plavi kit iz severnog Atlantika jedan je od najugroženijih od svih velikih kitova, sa dugom istorijom eksploatacije od strane čoveka. Pošto sve toplija voda sadrži manje planktona kojim se kit hrani, dostupnost hrane zbog nestalnosti klime takođe postaje sve veći uzrok smrtnosti. 
Izmedu 300 i 350 primeraka još postoji, sa malo nade za rast populacije. 
 
wwf.panda.org
http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna
2012-03-07 
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb