OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Egipatski sup

amlramzes | 29 Januar, 2012 23:26

Egipatski sup,(Neophron percnopterus)je mali lešinar starog sveta,široko rasprostranjen u jugozapadnoj Evropi,sevrnoj Africi i južnoj Aziji.


To je jedini živi član roda "neophorn".Ponekad je poznat kao beli strvinar ili kao faraonska kokoš.


Crnobela krila i klinasti rep ga čine prepoznatljivim.Ponekad koristi kamenje da razbije jaja ptica što ga čini jednom od retkih ptica koje koriste alate.
Populacija ove vrste je opala u 20om.veku.Rod Neophorn sadrži samo jednu vrstu.Nekoliko praistorijskih vrsta iz neogena u sev.americi nalazi se u rodu Neophrontops(ime znači "izgleda kao neophorn").Veruje se da su bili slični ovim lešinarima po načinu života ali srodstvo je nejasno.Rod se smatra među najstarije vrste razgranate u okviru lešinara i najbliži živi rođak je lammergeier(gipaetus barbatus).
Dug je 47-70cm s rasponom krila 1,5-1,7m,težine oko 2kg.Egipatski sup je u opadanju u velikim delovima svog areala kretanja.U Evropi i Bliskom istoku je polovina populacije već opala u odnosu na onu od pre 20god.a u Indiji i jugozapadu Afrike je u velikoj meri opao.U Indiji pad populacije je prouzrokovan upotrebom NSAID Diclofenac'om za koji je poznato da izaziva smrt lešinarima,a u evropi trovanjem taloženjem olova,pesticida(posebno u kontroli rojeva skakavaca)i na električnim vodovima.

U Španiji su veterinarski antibiotici izazvali potiskivanje njihovog urođenog imuniteta,čineći ih sklonim infekcijama,usled načina ishrane.Izlovane populacije na Kanarskim ostrvima su takođe u velikom opadanju i ostalo ih je još samo na dva ostrva.
http://en.wikipedia.org

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2012-02-04 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb