OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Ledeni pokrivači

amlramzes | 07 Januar, 2012 20:13

Uništenje
Glavni razlozi izumiranja i ugroženosti vrsta su:

slika 1: Ledeni pokrivač na Arktiku
Efekti  globalnog  zagrevanja  nisu  isti  u  svim  delovima  sveta.  Dok  je zemljina temperatura porasla za u proseku  0.6°C tokom 20 tog veka, neki delovi naše planete se zagrevaju brže od drugih. (Dalje)

Globalno zagrevanje ( izumiranja vrsta )

amlramzes | 07 Januar, 2012 19:00

Glavni razlozi izumiranja i ugroženosti vrsta su:
5. Globalno zagrevanje

Za poslednjih 100 godina količina ugljen dioksida u atmosferi povećala se za oko25%. (Dalje)

Zagađenje (izumiranja vrsta)

amlramzes | 07 Januar, 2012 18:01

Uništenje
Glavni razlozi izumiranja i ugroženosti vrsta su:
4. Zagađenje
Zagađenje  je vrlo bitan faktor izumiranja. Toksične hemikalije su postale sve prisutne zahvaljujući svetskoj trgovini proizvodima za ishranu. Nalaze se koncentrisane u hrani i truju bukvalno sve, jer je ceo ekosistem povezan.  (Dalje)

Ovaj dan sveti

amlramzes | 07 Januar, 2012 14:15

Ovaj dan sveti,ovaj dan svetli,
tu je zbog nas,da nas podseti na ljudskost,
dobrotu i radost davanja,
radost širenja ljubavi. (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb