OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Kulan ili azijski divlji magarac

amlramzes | 26 Januar, 2012 17:19

Kulan ili azijski divlji magarac (Equus hemionus) je lepa životinja vitkih udova, žutosmeđe dlake i dugačkih ušiju.

Turkmenistanski divlji magarac

Poreklom je iz pustinja Irana,Indije,Sirije,Izraela i Tibeta. Živi u manjim grupama. Izdržljiv je i sposoban za duga putovanja. Može dugo da trči brzinom od oko 50 km na čas. U potrazi za hranom kulani se stalno premeštaju putujući kroz gole i suve predele u kojima se hrane samo bodljikavim žbunjem.

 

Mladi kulani se lako pripitomljavaju, ali sa godinama postaju divlji, neposlušni i ratoborni. Sumerci, narod koji je 4000 godine pre nove ere živeo u Mesopotamiji, pripitomljavali su kulane i koristili ih kao životinje za vuču.

 

Rimljani su dali ime „divlji magarac“ jednoj ratnoj spravi koju su upotrebljavali u borbama, a naručito pri opsadama gradova i zauzimanju neprijateljskih logora. Spravu je opsluživalo 11 ljudi, a ona je omogućavala da se pomoću nagnute rampe baca kamenje teško od 50 do 100 kg na daljinu od oko 500 metara.
http://ivanapfc.wordpress.com

Poput mnogih drugih velikih životinja sa pašnjaka,i ovaj divlji magarac  je u velikoj meri ugrožen zbog lova i gubitka staništa i od 6 podvrsta divljih magaraca jedna je izumrla a dve su ugrožene 

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2012-03-02 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb