OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Bonobo (Pan paniscus) II deo

amlramzes | 25 Januar, 2012 00:28

 

Vanessa Woods-Australijska naučnica koja se posvetila izučavanju Bonobo primata  

Kada bonobo nadu neki novi izvor hrane ili neko hranilište, provala oduševljenja obicno dovodi do opšteg seksa, za cega se pretpostavlja da smanjuje napetosti i omogucuje mirno hranjenje. (Dalje)

Bonobo (Pan paniscus) I deo

amlramzes | 25 Januar, 2012 00:15


   Jedna od dve vrste otkrivenih 1928.od strane američkog anatoma Harolda Kolidza.
Vrsta je posebna po svom nacinu života.To je matrijahalno društvo' s istaknutom
ulogom polnih aktivnosti u njemu.
Ovo su covekovi najbliži živi rodaci,koji takode hodaju veliki deo dana uspravno na dve noge,bliži cak i od Gorila. (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb