OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Nacionalni parkovi

amlramzes | 12 Januar, 2012 18:43


Nacionalni park je oblast zemlje, često u vlasništvu države u kojoj se nalazi, većim delom  zaštićen  od  ljudskog  uticaja.  Nacionalni  parkovi  su  zaštićena  oblast Međunarodnog udruženja za zaštitu prirode - Kategorija II. (Dalje)

Zoološki vrtovi

amlramzes | 12 Januar, 2012 18:23


Nekada su zoološki vrtovi bili mesta u kojima su se nalazile egzotične životinje samo za izložbu. (Dalje)

Životinje-Vraćanje životinja

amlramzes | 12 Januar, 2012 18:13


U zemljama kao što su Brazil i Kostarika sada su zaštićene tropske šume, ... (Dalje)

Zaštita staništa

amlramzes | 12 Januar, 2012 17:49


Jedan od najboljih načina zaštite ugroženih vrsta jeste zaštita njihovih staništa, kako bi tako složene zajednice biljaka i životinja mogle da nastave da žive.  (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb