OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Evropski bizon

amlramzes | 26 Januar, 2012 16:52Evropski bizon je vrlo retka životinja koja se smatra ugroženom vrstom. Ovih bizona više i nema u slobodnoj prirodi, iako su nekada naseljavali gotovo celu teritoriju starog kontinenta.

 

Evropski bizon je nešto manji od američkog, ali i dalje važi za najvećeg evropskog sisara. Najbrojnije stado ovih životinja danas se nalazi u Poljskoj, na zaštićenoj teritoriji, u tzv. kraljevskom zabranu. Inače, ukupan broj evropskih bizona kreće se oko tri hiljade.

Ima masivno 3,5 m dugo telo, visine do 2 m u ramenima i težine i do jedne tone. Dlaka je tamno smeđa, prednji deo tela ima dužu dlaku, a zadnji kraću. Ima široku glavu i trouglastu bradu. Mužjaci i ženke imaju kratke, zakrivljene rogove. Žive u krdima, aktivan je danju i noću.

Početkom 20. veka, gotovo da je potpuno istrebljen. Od primeraka u zoološkim vrtovima, naučnici su napravili projekat oporavka brojčanog stanja vrste, što je uspelo, tako da je sada oko 1000 primeraka, neki su pušteni natrag u divljinu. Postoji i mešanac evropskog bizona i domaćeg goveda.Danas evropskih bizona ima u mnogim državama istočne i srednje Evrope, a najviše u Beloveskoj šumi, koja je većim delom u Belorusiji, a manjim u Poljskoj. Bizon je simbol Belorusije. Pojavljuje se na grbovim beloruskih gradova i u imenima organizacija pod nazivom "zubr". U Poljskoj se proizvodi votka "Żubrówka" u koju se dodaje bizonova trava (lat. Hierochloe odorata).

 

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2012-02-20 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb