OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Evropski bizon

amlramzes | 26 Januar, 2012 16:52Evropski bizon je vrlo retka životinja koja se smatra ugroženom vrstom. Ovih bizona više i nema u slobodnoj prirodi, iako su nekada naseljavali gotovo celu teritoriju starog kontinenta.

 

Evropski bizon je nešto manji od američkog, ali i dalje važi za najvećeg evropskog sisara. Najbrojnije stado ovih životinja danas se nalazi u Poljskoj, na zaštićenoj teritoriji, u tzv. kraljevskom zabranu. Inače, ukupan broj evropskih bizona kreće se oko tri hiljade.

Ima masivno 3,5 m dugo telo, visine do 2 m u ramenima i težine i do jedne tone. Dlaka je tamno smeđa, prednji deo tela ima dužu dlaku, a zadnji kraću. Ima široku glavu i trouglastu bradu. Mužjaci i ženke imaju kratke, zakrivljene rogove. Žive u krdima, aktivan je danju i noću.

Početkom 20. veka, gotovo da je potpuno istrebljen. Od primeraka u zoološkim vrtovima, naučnici su napravili projekat oporavka brojčanog stanja vrste, što je uspelo, tako da je sada oko 1000 primeraka, neki su pušteni natrag u divljinu. Postoji i mešanac evropskog bizona i domaćeg goveda.Danas evropskih bizona ima u mnogim državama istočne i srednje Evrope, a najviše u Beloveskoj šumi, koja je većim delom u Belorusiji, a manjim u Poljskoj. Bizon je simbol Belorusije. Pojavljuje se na grbovim beloruskih gradova i u imenima organizacija pod nazivom "zubr". U Poljskoj se proizvodi votka "Żubrówka" u koju se dodaje bizonova trava (lat. Hierochloe odorata).

 

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2012-02-20 

Komentari

erectile injections

Norbertrothe | 20/11/2020, 19:36

erectile health news
cheap erectile dysfunction pills online
erectile remedies
best erectile dysfunction pills
acupuncture for erectile

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb