OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Amazonski delfin

amlramzes | 15 Januar, 2012 15:46
Za vreme kišne sezone u gornjem toku Amazona, kišne šume su poplavljene a amazonski delfini uživaju plivajući kroz mnogobrojno poplavljeno drveće.
Mužijaci se lako prepoznaju po svojoj svetlo rozoj boji, dok su ženke sive. Amazonski delfin je sa svojih 200kg i 2.5m duzine, najveći od četiri poznate vrste rečnih delfina. Ostale tri vrste se nalaze u reci Gang (Indija), Indus (Pakistan), Jangce (Kina) i Rio de la Plata izmedju Argentine i Urugvaja, s tim da su svi međusobno jako slični iako ne pripadaju istoj familiji

Svakog proleća ženke ovih delfina se sele u zapadni Brazil najverovatnije da bi se sakrile od agresivnih rozih mužijaka. Mužijaci su agresivni jedan prema drugom tako da je njihova koža poprimila roza boju od tih mnogobrojnih povreda, što je i jedan od faktora kojim privlače ženke...Da, da roza boja.
Drugi faktor kojim privlače ženke je bacanje raznih travčica i plodova po vodi. Lokalno stanovništvo je do skoro bilo ubeđeno da je u pitanju obična igra dok nije otkriveno da do "igre" dolazi samo u prisustvu ženki.


Rečni delfini nemaju prirodnih neprijatelja osim čoveka. U decembru 2006 god. delfin iz Jangce reke je istrebljen, takođe je ozbiljno ugrožen rečni delfin iz Ganga, tako da je ostalo nekih 1000 delfina koji istovremeno žive u jednoj od najzagađenijih reka na svetu.
Za sada amazonski delfini imaju najbolju šansu za opstanak iako broj još nije zvanično utvrđen pošto svakim danom raste broj ulovljenih delfina, nekih slučajno a nekih namerno.


Jedna od narodnih priča vezanih za ove delfine je da su delfini magična stvorenja koja mogu preuzeti ljudski oblik i začaratii mučkarce i žene i povesti ih u magični grad pod vodom. Ove priče su neverovatne za današnje doba ali da bi opstao ovaj delfin bi trebao da začara mnogo više ljudi.
(izvor: National Geographic)

http://serbianforum.org

http://amlramzes.blog.rs

2012-01-16 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb