OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Ugrožene vrste-Značaj

amlramzes | 15 Januar, 2012 15:19


Preživljavanje ekosistema kao što su šume, močvare i koralni grebeni zavisi od biodiverziteta, tj. od raznolikosti biljaka, životinja i staništa. Iseljenje ili nestanak jedne ili više vrsta može trajno uništiti ekosistem ili voditi u njegovo sigurno propadanje. Nepovratni gubitak biodiverziteta ima trajni uticaj na opstanak preostalih vrsta, uključujući tu i čoveka. Čovek zavisi od raznolikosti vrsta i čistoće ekosistema zbog hrane, vode, vazduha i čistog tla za agrokulture.Takođe, vrste u izumiranju mogu imati veliku ekonomsku vrednost.

  Na snimku su vrste koje smo istrebili u 20 veku.

Preko 40% novih lekova u medicinskoj farmaciji dobija se od biljaka i životinja. Na primer australijska žaba nosi svoje mlade u želucu i zato bi mogla da naučnicima ukaže na način lečenja čira. Dobar je i primer južnoafričke antilope plavih leđa, koja bi mogla da znatno doprinese unapređenju turizma.Dok, većina vrsta neizbežno odlazi u prošlost, postoje i retki izuzeci "vaskrsenja" koji ulivaju nadu - poput džinovskog guštera sa Kanarskih ostrva koji je pononvo viđen u La Palmi posle ravno 500 godina.

  Neke od najugroženijih vrsta na svetu o kojima će takođe biti reči u budućim člancima

ZAKLJUČAK
a) Potpuno razumevanje života životinja u divljini od izuzetne je važnosti za rad na otklanjanju štete od ljudskih aktivnosti u nekom staništu.
b)
Čovek mora na sebe pruzeti ulogu čuvara i omogućiti svim vrstama da nesmetano nastave svoj život i razvoj. Samo na taj način harmonija na planeti Zemlji može biti uspostavljena.
c)
Za par decenija može doći do toga da bude ugrožena gotovo trećina životinjskih vrsta na svetu u slučaju da temperatura na Zemlji poraste za jedan Celzijusov stepen.

d) UN procenjuje da će u budućnosti biljne i životinjske vrste nestajati mnogo brže nego što su otkrivane - po tri na sat.
e) Nacionalni parkovi predstavljaju utočište za životinjske vrste za čiji ugroženi opstanak je odgovoran čovek. Samo povećanom svešću i podržavanju koncepta nacionalnih parkova za ove vrste postoji budućnost.

FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA
SEMINARSKI RAD IZ PREDMETA EKOLOŠKI MENADŽMENT
TEMA: ZAŠTITA URGROŽENIH VRSTA
http://www.scribd.com

http://amlramzes.blog.rs

2012-01-15 

Komentari

Re: Ugrožene vrste-Značaj

sanjarenja56 | 16/01/2012, 11:39

Ovim tempom čovek će pomoći da i on sam bude istrebljen...

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb