OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Priroda-Očuvanje prirode

amlramzes | 05 Mart, 2012 21:05

Kao najčešće pretnje životinjskim i biljnim vrstama su melioracije zemljišta, izgradnja puteva, podizanje naselja, seča šuma, prekomerni lov, zagađivanje životne sredine, šumski požari, biljne i životinjske bolesti.
 
Zagađivanje okoline je u poslednje vreme jedan od najznačajnijih uzroka izumiranja pojedinih životinjskih i biljnih vrsta. Poznati otrovi DDT i PSB's imaju višegodišnje pogubno dejstvo na živi svet. Na porast zagađivanja utiču i industrijske otpadne vode, izduvni gasovi, primena hemikalija u poljoprivredi i slično.
 
Svet je, istina, sve organizovaniji u preduzimanju mera za eliminisanje uzroka koji dovode do ugrožavanja pojedinih biljnih i životinjskih vrsta. Stvaraju se uslovi da ugrožene vrste u prirodnom staništu ili, u pojedinim slučajevima, u veštačkim uslovima, obnove svoju reprodukciju. Tako, na primer, je zahvaljujući preduzetim merama broj kalifornijskih kondora porastao od 27, koliko ih je bilo 1987, na 54 u 1992. godini.

Od svih ljubitelja prirode i živog sveta zato se očekuje da, u svim manifestacijama svog života i rada i to svakodnevno, doprinose očuvanju prirode.
 
http://www.natura.rs
http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna
2012-03-05 
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb