OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Životinje-Vraćanje životinja

amlramzes | 12 Januar, 2012 18:13


U zemljama kao što su Brazil i Kostarika sada su zaštićene tropske šume, .....ali često napori za očuvanje divljeg sveta dolaze prekasno, jer su mnoge životinje postale retke ili su potuno nestale posle višegodišnje štete koju nanose ljudi.

 

Međutim nekoliko programa za očuvanje divljeg sveta dovelo je do vraćanja životinja iz zooloških vrtova u divljinu. Kako bi se životinje rođene u  zoološkom vrtu uspešno vratile u divljinu, konzervacionisti moraju da znaju kako se životinja uklapa u stanište i kako reaguje na prisustvo drugih životinja tamo. Na primer, kada se pokušava s vraćanjem oranguntana u šume Bornea, mlade životinje treba učiti kako da nalaze hranu i staraju se o sebi.

FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA
SEMINARSKI RAD IZ PREDMETA EKOLOŠKI MENADŽMENT
TEMA: ZAŠTITA URGROŽENIH VRSTA
http://www.scribd.com

 http://amlramzes.blog.rs

2012-01-14

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb