OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Zoološki vrtovi

amlramzes | 12 Januar, 2012 18:23


Nekada su zoološki vrtovi bili mesta u kojima su se nalazile egzotične životinje samo za izložbu. Takve ustanove se sve više smatraju surovim. Danas su najbolji zoološki vrtovi integralni deo programa očuvanja. Nekoliko životinja, koje su svrstane među istrebljene u divljini, sada se mogu naći samo u zoološkim vrtovima, gde se razmnožavaju. Ovi programi razmnožavanja nalaze se pod ozbiljnom kontrolom da ne bi došlo do situacije da se razmnožavaju životinje koje se nalaze u bliskom srodstvu.

 

Kasnije, pojedinačne životinje mogu da se pošalju u druge zoološke vrtove da se pare sa životinjama s kojima nisu u srodstvu.Mnoge od najređih vrsta na svetu, kao što je crvena panda, drže se u zoološkim vrtovima, delom i zbog toga da svet može da ih vidi, budući da su toliko retke da nemogu da se vide u divljini. Jedinki crvenih pandi ima u više od 80 zooloških vrtova u Americi , Japanu , Kini , Australiji i Evropi. Ozbiljni naučni programi namenjeni su proučavanju i povećanju ove populacije izvan prirodnih uslova.


FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA
SEMINARSKI RAD IZ PREDMETA EKOLOŠKI MENADŽMENT
TEMA: ZAŠTITA URGROŽENIH VRSTA
http://www.scribd.com

http://amlramzes.blog.rs

2012-01-12 

 

Uprkos ovome ja se ipak protivim načinu funkcionisanja većine ZOO vrtova.Ima sjajnih izuzetaka naročito u Americi,gde se koliko-toliko radi na očuvanju i vraćanju pojedinih vrsta.Ali 90% zoo vrtova su više mučilište životinja,gde životinje žive u skučenim prostorima neprekidno izloženi.I nemojte misliti da je Beo zoo vrt ikakav izuzetak ili svetli primer,gde Gepardi,Slonovi i Majmuni žive u užasnim uslovim a o vukovima i zmijama da ne pričam.

autor bloga! 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb