OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Globalno zagrevanje ( izumiranja vrsta )

amlramzes | 07 Januar, 2012 19:00

Glavni razlozi izumiranja i ugroženosti vrsta su:
5. Globalno zagrevanje

Za poslednjih 100 godina količina ugljen dioksida u atmosferi povećala se za oko25%.  Ugljen  dioksid  propušta  kratkotalasno  Sunčevo  zračenje,  a apsorbuje dugotalasno zračenje Zemlje, pa je zbog njegovog prisustva temperatura u nižim slojevima atmosfere viša nego kad ga ne bi bilo. Ovo je tzv. " efekat staklene bašte". Osmotreno   povećanje temperature na Zemlji tokom poslednjih 100 godina, od oko 0,3 - 0,7 °C, po redu veličine je u saglasnosti sa povećanjem koje bi prema raznim proračunima trebalo očekivati zbog navedenog povećanja koncentracije ugljen  dioksida. 

 

Opisanom efektu  ugljen  dioksida  pridružuje  se  u  poslednje vreme sve više i uticaj nekih drugih gasova  (hlorofluorougljenika, ili freona, metana,azotnih oksida i ozona u troposferi) koji se veštački emituju u atmosferu. Kako će sigurno proći još dosta vremena dok se povećavanje sadržine ugljen dioksida ne uspori, očekuje se da će tokom sledećih 50 ili 100 godina doći do znatnog povećanja  srednje temperature na  Zemlji, možda čak  i za  3 - 4 stepena.Istovremeno, zbog širenja vode okeana i topljenja leda, doći će i do daljeg sve bržeg povećavanja nivoa svetskih mora - ukupno možda za oko 50 - 100 cm, ili iviše.

 

Poređenja radi, za poslednjih oko 100 godina nivo svetskih mora povećao se za oko 10 do 15 cm. Pored toga, zbog povećane temperature, treba očekivati i povećano isparavanje i povećane količine padavina. Za sada nije jasno da li će, i kako će se ovo odraziti na raspored padavina, što može imati ozbiljne posledice za poljoprivrednu proizvodnju u pojedinim delovima sveta.


FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA
SEMINARSKI RAD IZ PREDMETA EKOLOŠKI MENADŽMENT
TEMA: ZAŠTITA URGROŽENIH VRSTA
http://www.scribd.com

 http://amlramzes.blog.rs

2012-01-07 

Komentari

Globalno zagrevanje

Sasa | 31/03/2016, 10:51

Tedencija siromasnih drzava je da postanu bogatije a to znaci rast industrije i povecanje ispustanja ugljen diosida tako da se klimatske promene nastavljaju.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb