OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Ledeni pokrivači

amlramzes | 07 Januar, 2012 20:13

Uništenje
Glavni razlozi izumiranja i ugroženosti vrsta su:

slika 1: Ledeni pokrivač na Arktiku
Efekti  globalnog  zagrevanja  nisu  isti  u  svim  delovima  sveta.  Dok  je zemljina temperatura porasla za u proseku  0.6°C tokom 20 tog veka, neki delovi naše planete se zagrevaju brže od drugih. Arktik se zagreva dva puta brže od drugih delova planete. U Aljasci prosečne temperature su porasle za 3.0°C između 1970 i 2000te godine. Veće temperature su uzrok mnogih promena na Arktiku kao što su topljenje leda i smanjenje zivotne sredine polarnih medveda. Na suprotnoj hemisferi Arktičko poluostrvo se takođe ubrzano zagreva pet puta brže od globalnog proseka.Razlog zasto se polarni krajevi brže zagrevaju od ostatka planete je to što led i sneg u polarnim regionima sa svetlom bojom i visokim albedom odbija veliki deo solarne energije nazad u svemir.

Ali kako sve više gasovi koji izazivaju efekat staklene bašte izazivaju da naša planeta se zagreva jedan deo ovog leda se topi i nestaje što opet prouzrokuje da se manje energije reflektuje u svemir i više energije apsorbuje zemlja i okeani. Dodatna energija koja se ne reflektuje zagreva polarne regione i izaziva topljenje leda i dodatno zagrevanje. Atmosfera polarnih regiona se zagreva što ima uticaj na zemlju, kriosferu, cirkulaciju okeana i živa bića koja žive u ovom  regionu.  Arktik  pokazuje  neke  od  najdramatičnijih  efekata  globalnog zagrevanja. Glečeri, uključujući delove grendlandskog masivnog ledenog porivača,se ubrzano tope. Ledeni pokrivač koji pokriva severni okean je svako leto sve manji.

 

Broj životinjski i biljnih vrsta se takođe menja. Neke vrste migriraju na sever gde je hladnije na primer bilo je oko 24 000 Peary karibua u severnoj Kanadi 1961.Ali 1997 bilo je samo oko 11000 karibua. Populacija polarnih medveda se smanjuje zbog topljenja leda što smanjuje njihovu mogućnost da love. Neki od najvećih uticaja globalnog zagrevanja predstavlja odlamanje ledenih bregova. Od 1974,17,500 kilometara leda se odlomilo u severni okean. Kada ledeni breg se odlomi u okean, glečer sa kojim je bio povezan na kopnu je manje podupren.

Naučnici pronalaze da Antarktički glečeri se kreću brže ka okeanu jednom kada se ledeni breg odvoji. Vode Južnog Ledenog Okeana se takođe zagrevaju. Toplija voda u okeanu ima uticaj na morske ekosisteme Južnog Okeana. Broj arktičkih krila,važnih životinja pri dnu lanca ishrane se smanjuje zbog toplije vode u okeanu.Manje ledenog pokrivača je takođe uticalo na pingvine u ovom regionu. DeloviArktika koji su nekada bile kolonije Adelie pingvina su sada napušteni.

FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA
SEMINARSKI RAD IZ PREDMETA EKOLOŠKI MENADŽMENT
TEMA: ZAŠTITA URGROŽENIH VRSTA
http://www.scribd.com

http://amlramzes.blog.rs

2012-01-07 

Komentari

Re: Ledeni pokrivači

amlramzes | 12/01/2012, 20:26

amlramzes

Ako misliš da je to vredno posebnog posta ja ću tako i uraditi,ali tek kad postavim sve članke iz ovog seminarskog rada,koji su već spremni za objavljivanje ,pa moraju ići tim redosledom. :)

Re: Ledeni pokrivači

sanjarenja56 | 07/01/2012, 21:48

Ovo što si meni odgovorio, vredi posebnog posta. Uradi to, krupnije, da svi pročitaju.

Re: Ledeni pokrivači

amlramzes | 07/01/2012, 21:27

amlramzes

Ako bi sad upravo u ovom momentu prestali da ispustamo ugljenične gasove u atmosferu,trebalo bi 50 god.samo da bi popravljanje stanja tek počelo.

Ali ljude nije briga,što je dokazala i skorašnja neuspešna konferencija UN o smanjenju zagađenja od strane razvijenih i zemalja u razvoju.

jedno je sigurno-planeta će preživeti,ali za ljude,ako ne promene navike će već biti pitanje.

U ranijoj istoriji planete je jednom već postojao veći procenat ugljen dioksida od današnjeg,verovali ili ne,ali tada su mnoge vrste izumrle da bi se pojavile druge...

dakle mi smo već vrsta u izumiranju iako toga nismo svesni,a da bi nas planeta skinula sa te liste kao vrstu,moramo da se zapitamo jesmom li vredni ostanka na njoj...

Re: Ledeni pokrivači

sanjarenja56 | 07/01/2012, 21:00

Hm...može li se išta uraditi da se uspori proces otapanja?

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb