OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Oposumski pacov

amlramzes | 26 Januar, 2012 16:47Oposumski pacov ( Rattus marmosurus) je vrsta torbara koja naseljava Južnu Ameriku i Ande, ima ih na području Venecuele, Kolumbije, Ekvadora i Argentine.

Areal rasprostranjenja

Oposumski pacovi su vrsta torbara koja naseljava Južnu Ameriku i Ande, ima ih na području Venecuele, Kolumbije, Ekvadora i Argentine.
Stanište

Žive na vrlo nepristupačnim terenima i vrlo ih je teško proučavati, od svih torbara o njima se zna najmanje. Naseljavaju hladne i vlažne šume i predele sa bogatom vegetacijom. Žive u jazbinama ili zaklonima.
Ishrana

Oni su karnivori, hrane se insektima, sitnim sisarima, gušterima i crvima.
Opis vrste

Vrlo su slični po izgledu sa pacovima, dužina tela iznosi 9-14 cm. Rep im je iste dužine kao i telo i ne mogu se njime kačiti za grane, rep nema tu svrhu. Sam rep je debeo jer se u njemu magaciniraju telesne masti. Mužjaci su krupniji od ženki, mase su od 25 - 41g, a ženke 16,5 - 21,5g. Krzno im je tamne boje, crno ili crno braon, meko je i nežno, na repu je nešto gušće. Sa gornje usne polaze mali zalisci od kože, sa obe strane. Funkcija zalistaka je još uvek nepoznata, ali se pretpostavlja da služe kao barijera od krvi, nečistoće i koštanih zaostataka koji mogu zapasti među zube ili povrediti vilicu. Čula su im razvijena, ali čulo vida vrlo slabo. Oči su sitne, slabo formirane i pri praćenju plena nisu od pomoći, ali im je sluh izuzetno razvijen, vibrisi na vrhovima ušiju pogotovu im pomažu pri pronalasku hrane. Rostrum, tj. prednji deo lobanje, uključujući i vilicu je dugačak i zašiljen. Svaki donji sekutić ima zašiljen vrh, tj. neravninu na krunici, po čemu je ovaj podred i dobio ime - prema latinskom nazivu – „paucituberculata“, što znaci – nekoliko neravnina. Ova tvorevina prisutna je kod svih predstavnika ovog podreda.
Ponašanje
Aktivnost i teritorijalnost

Aktivni su u sumrak i tokom no i, preko dana odmaraju i dremaju. Nije poznato da li su teritorijalne životinje.
Način kretanja

Kada se nađe u opasnosti, hitro počne skakutati na sve četiri noge istovremeno, što je svojstveno opet samo ovom podredu torbara
Reprodukcija i briga o potomstvu

Sezona parenja traje od februara do maja. Mladunci na svet dolaze sićušni, u leglu ih obično ima po četiri i hrane se majčinim mlekom. Za razliku od svih drugih torbara, oposumski pacovi nemaju torbu. Imaju bradavice, od 4-7, u zavisnosti od vrste.
Životni vek

Zbog nepristupačnog staništa na kojem borave i sićušnih jedinki ove vrste, još uvek nedostaje mnogo podataka o njihovom načinu života, a samim tim i o dužini trajanja života, pretpostavlja se da mogu živeti nekoliko godina.
Ugroženost

Prema IUCN Red List: Vulnerable - ranjiva.

http://www.bionet-skola.com

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb