OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

NOVODONEŠENE VRSTE I EKSPLOATACIJA

amlramzes | 06 Januar, 2012 20:04

Glavni razlozi izumiranja i ugroženosti vrsta su:

2.Svetska komercijalna eksploatacija 3. Novodonešene vrste


Svetska komercijalna eksploatacija od 1600- te je dovela do toga da su mnoge vrste postale izumrle ili ugrožene. Primer je industrija za izlovljavanje kitova koja ih je dovela na granicu nestanka sa planete. Zatim afrički crni nosorog koji je skoro istrebljen zbog svog roga koji se koristio kao afrodizijak i tako u nedogled. Nebrojeni primeri izlovljavanja svega što je živo zarad prodaje na svetskim tržištima hrane,kozmetike, nakita, suvenira i kućnih ljubimaca.


Crvene liste  predstavljaju naučno-stručne publikacije u kojima su navedene sve vrste organizama koje podležu zaštiti prema međunarodnoj klasifikaciji stepena ugroženosti:vrste pred istrebljenjem; vrste u opasnosti od istrebljenja; ranjive (osetljive vrste); retke vrste.3. Novodonešene vrste
Novodonešene vrste u ekosistemima izazivaju ozbiljno propadanje domaćih vrsta.One mogu biti unete slučajno ili namerno i počinju da se takmiče sa domaćim vrstama ili ove čak postaju njihov plen. Po pravilu domaće vrste nemaju način da se izbore pa postaju brojčano oslabljene ili čak nestaju. Efekti su često nepopravljivi, a širenje se ne može više zaustaviti. Primeri tzv. invazionih vrsta su brojni, a na našim prostorima su po tom pitanju pravljene neverovatne greške, uglavnom po pitanju riba i biljaka.

FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA
SEMINARSKI RAD IZ PREDMETA EKOLOŠKI MENADŽMENT
TEMA: ZAŠTITA URGROŽENIH VRSTA
http://www.scribd.com

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2012-01-06 

Komentari

Re: NOVODONEŠENE VRSTE I EKSPLOATACIJA

amlramzes | 06/01/2012, 21:10

amlramzes

Eto ko bi meni prvi dosao nego 'snivalica' !
Hvala ti punooooooo do neba na svim cestitkama.
I ja tebi i ostalim blogerima želim da u N.G i ostale praznike uđu puni sreće,zdravlja ljubavi i razumevanja za sve oko sebe.Da dele s drugima sve uključujući i osmehe jer je osmeh najveći dar na svetu i jedini je uz poljubac..onako iz srca!

Re: NOVODONEŠENE VRSTE I EKSPLOATACIJA

sanjarenja56 | 06/01/2012, 20:58

sanjarenja56

I srećni ti svi praznici po redu, Nova godina pa Badnje veče pa Božić!

Re: NOVODONEŠENE VRSTE I EKSPLOATACIJA

sanjarenja56 | 06/01/2012, 20:57

sanjarenja56

Nastavi, možda nešto i naučimo. Ovo su stvari o kojima mislimo da znamo, a ne znamo dovoljno.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb