OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Kancerogene namirnice

amlramzes | 26 Oktobar, 2013 11:51

TOP 5: Najkancerogenije namirnice koje konzumiramo Iako sve češće čujemo kako ljudi kažu da danas svaka namirnica sadrži materije koje mogu da izazovu rak, to nije tačno. Nije svaki proizvod kancerogen, ali pogledajte koje bi trebalo da izbegavate. 

Pogledajte spisak namirnica koje svaki dan unosimo u organizam, a ne bi trebalo ni da im se približavamo.

Gazirani sokovi

Kao i mesne prerađevine i gazirani sokovi puni su dodataka, boja, hemikalija, šećera koji bukvalno hrane kancerogene ćelije.

Dijetalna hrana i pića

Još gori izbor od gaziranog soka je dijetalni gazirani sok. Zaslađivači koji se koriste u ovim napicima, izazivaju poremaćaje pri rađanju i kancer. Isto važi i za saharin i ostale varijacije zaslađivača koje bi trebalo da izbegavate.

Belo brašno

Belo brašno je uobičajeni sastojak u prerađenim proizvodima, ali velika količina ugljenih hidrata koji sadrži veoma je zabrinjavajuća. Zajedno sa šećerom, ovi sastojci potpomažu razvoj kancerogenih ćelija.

Rafinisani šećeri

Već smo rekli da su šećeri hrana za ćelije raka, a pored toga povećavaju i insulin. Postojanje toliko prerađevina punih šećera kao što su kolači, pite, sokovi, žitarice, pokazuje zašto je povećan broj ljudi oboljelih od raka.

Jabuke, grejpfrut

Većina ljudi smatra da se hrani zdravo ako jede jabuke, jagode i grejpfrut kupljene u prodavnicama. Međutim, ako ovo voće nema nalepnicu i dokaz da je organska hrana, a ne genetski modifikovana, oni su potencijalni nosioci oboljenja.

Proverite da li su namirnice koje kupujute prskane, odnosno otrovane pesticidima.Izvor: Magazin.ba - See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/zivot/zivi-zdravo/TOP-5-Najkancerogenije-namirnice-koje-konzumiramo.a-205755.267.html#sthash.MpCuCvJu.dpuf

 

Komentari

Dodaj komentar





Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb