OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Pande - rođenje novih mladunaca

amlramzes | 26 Oktobar, 2013 15:06

NEPROCENJIVO: Svet je bogatiji za 17 pandi 

Pande se nalaze na listi najugroženijih životinjskih vrsta, a važe za životinje koje se veoma teško razmnožavaju. Sve to ovaj medeni prizor 14 bebica pande čini neprocenjivim. 

Prizor 14 tek rođenih pandi u jednom centru za gajenje pandi Čengdu u Kini uliće nadu svim ljubiteljima životinja, jer predstavljaju veliki doprinos populaciji ovih lepih životinja.Od 20 bebica, koliko je rođeno, krizne prve dane preživelo je čak 17, a mališani su se pridružili velikoj porodici koja broji 128 pandi koje su rođene u ovom centru za uzgajanje.Danas je 14 crno-belih mališana predstavljeno javnosti, a slika koja uliva nadu u obnovu ove populacije obišla je svet.

Tek rođene pande imaju izuzetno slab vid i veoma su male, pa im to umanjuje šanse za preživljavanjem, bilo da su u divljini ili u zatičeništvu. Njihovu populaciju dodatno ugrožavaju problemi sa plodnošću i nezainteresovanost odraslih jedinki za produžetak vrste.Poslednjih godina, međutim, naučnici su otkrili da pande imaju polni nagon samo tokom tri dana godišnje. Ova činjenica, zajedno sa detaljnim istraživanjem hormona, rezultirala je rođenjem ovih medenih mališana.

Budući da u je u divljini ostalo svega 1800 pandi, dok ih u zatočeništvu ima svega oko 300, Kina je uložila velike napore kako bi očuvala ovu vrstu, koja predstavlja njen zaštitni znak. Stoga je u ovoj zemlji otvoreno više od 50 centara, a Čengdu je najznačajniji među njima i smatra se "prestonicom pandi".

Izvor: Životinje.rs - See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/zivot/zivotinjsko-carstvo/NEPROCENJIVO-Svet-je-bogatiji-za-17-pandi-FOTO.a-201109.835.html#sthash.83sIjpd7.d

 Članak je objavljen na našoj FB stranici: 

https://www.facebook.com/pages/Opstanak-za%C5%A1ti%C4%87enih-vrsta/220224764820117

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb