OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Kristalna pećina

amlramzes | 31 Oktobar, 2011 16:03

Sakriveno duboko ispod meksičke pustinje nalazi se jedno od najvećih prirodnih čuda na svetu: džinovska kristalna pećina sa gipsanim kristalima visokim i do 11 metara i teškim 55 tona.

 

"La cueva de los Cristales", kako su je Meksikanci nazvali, ukopana je nekoliko stotina metara ispod planine Naika, u pustinji Čivava, na severu Meksika, a pronašla su je dva rudara dok su probijali novi tunel u rudniku srebra i olova. 

Pećina sadrži neke od najvećih prirodnih gipsanih kristala na svetu koji opstaju zahvaljujući stabilnom prirodnom okruženju. U pećini, ispunjenu vodom bogatom mineralima koji pogoduju rastu kristala, temperatura je uvek oko 58 stepeni Celzijusa. 
Na toj užarenoj temperaturi, koja potiče iz unutrašnjosti Zemlje, čovek ne bi izdržao više od 15 minuta.
Ispumpavanjem vode iz pećine veličine devet puta 27 metara kristali su se pojavili u svoj svojoj lepoti.
"To je kristalna Sikstinska kapela", kazao je geolog Huan Manuel Garsija-Ruis sa Univerziteta Grenade u Španiji, koji kaže da ga ne bi začudilo kada bi rudari pronašli još nekoliko ovakvih pećina.


 

Najveći kristal pronađen u Naiki je star 500.000 godina.
Otkrivena je 2000te godine pored grada Deliciasa u Meksiku.
Ogromni kristalni stubovi, duzine i do 11 metara nastali su usled izuzetno stabilnih uslova u pecini, temperaturi i mineralima bogatoj vodi.

 

Ovde su najveći kristali selenita ikada pronađeni. Toplota iznutra dolazi iz magme ispod poda pećine. Zbog toplote i vlažnosti vazduha, naučnici ne mogu da provedu više od 10 minuta u pećini.

  

Dalje možete pogledati Discovery-dokumentarni film o ovom jedinstveno-nesvakidašnjem mestu!

I DEO

 

II DEO

 III DEO

IV DEO

V DEO

2011-10-31

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb