OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Labudovi (srtogo zaštićene vrste srbije)

amlramzes | 30 Maj, 2012 20:57

Sve vrste Labudova koje žive u srbiji su strogo zaštićene životinjske vrste.

 

Cygnus olor (crvenokljuni labud);
Cygnus cygnus (žutokljuni labud);
Cygnus bewickii (crnokljuni labud);

Labud
SwansCygnus olor.jpg
Sistematika
carstvo: Animalia, tip: Chordata, klasa :Aves, red:Anseriformes, porodica: Anatidae, rod:Cygnus

Ekologija taksona    
Labudovi su ptice iz porodice Anatidae, u koji još spadaju guske (plovuše) i patke (plovke).

Perje labudova je ili potpuno belo, ili je mešavina crnog i belog, pri čemu bela varijanta može ponekad imati crne vrhove krila. Crni labudovi su jedina crna vrsta labudova. Imaju bele vrhove krila i izraženo crveno obojene kljunove. Mužjaci i ženke su uvek vrlo slični, bez polnog dimorfizma.

Labudovi se od gusaka u užem smislu razlikuju i dužim vratom koji im omogućuje pretraživanje dna dubljih voda, i veličinom tela koje ih čini najvećim vodenim pticama. Raspon krila im može dostići dva metra, a mogu težiti 15 kilograma. Suprotno krilima, noge su im relativno kratke, tako da labudovi na tlu deluju prilično nespretno. No zato imaju vrlo snažne letne mišiće, pa mogu preleteti i više od hiljadu kilometara do svojih gnezdišta na severu.

Oba roditelja zajedno brinu o mladuncima. Ostaju s njima do godine dana.
Navodi o životnom veku labudova su vrlo različiti. Kreću se od 19 pa do 50 godina, a delom i puno više od toga.Labudovi u užem smislu su vrste roda Cygnus, koji se, već prema gledanju, dele na 5 odnosno 7 vrsta. Južnoamerički koskoroba labud (Coscoroba coscoroba) je jedina vrsta roda Coscoroba.

Vrste

Pravi labudovi (Cygnus)

    Crni labud (C. atratus)
    Crnovrati labud (C. melanocoryphus)
    Grbavi labud (C. olor)
    Labud trubač (C. buccinator)
    Labud zviždač (C. columbianus)
    Patuljasti labud (C. bewickii)
    Labud pjevač (C. cygnus)
    Novozelandski labud (C. sumnerensis)

Koskoroba labudovi (Coscoroba)

Labudovi i čovek

Labudovi su često nadahnjivali ljudsku maštu. O tome svedoči pojam labudova pesma kao i bajka "Ružno pače". U toj bajci, kao i inače u evropskoj mitologiji labud simbolizuje zrelost i dovršenost, a u umetnosti se često koristi kao alegorija za čistoću.

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2012-05-30 

Komentari

Labudovi zasticeni ali na papiru

Dragan | 07/05/2015, 14:12

Dugo sam hranio labudove na gnezdu. Na oko 5km od Pupinovog mosta i 2-3km od Borce. Pre 3 dana su se izlegli a danas sam video tragove i put razvaljene trske od obale do gnezda. Pretrazim kanal jer nista ne znam o laudovima pa pomislih da nisu na casovima plivanja i ako su se tek izlegli ali ih nema. Pozovem 192 u 10:43 a operaterka mi je iznela svoje misljenje kako ih je mozda neko preneo na drugo mesto ili ih je uzeo a mozda ih je neko iz obesti unistio, mozda ih je neka grabljivica pojela. Sve sem zapisnika. E pa kako su to onda labudovi zasticena vrsta kad policija nije zainteresovana? Mozda ocekuju od carinika da ih nadje? A sta ako su prodati u Srbiji za necije dvoriste?

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb