OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Lastin repak- Zaštićena vrsta Srbije

amlramzes | 24 April, 2012 22:04

Opšti opis: Lastin repak je naziv za leptire iz porodice Papilionidae. Ime su dobili po karakterističnim produžecima na zadnjim krilima koji se obično nalaze u nivou trećeg medijalnog nerva i liče na rep laste. Zadnja krila su odmaknuta od tela.Dužina tela odrasle jedinke iznosi oko 35 mm, dok raspon krila varira između 80 i 90 mm. Ženke su veće od mužijaka.

 

Ovi leptiri su brzi i vešti letači. Krila ovih leptira mogu biti raznih boja, u zavisnosti od vrste. Lastin repak koji živi kod nas najčešće je svetlo žute boje sa crnim produžecima, crnim šarama po obodu krila, uz telo a crne linije prate i nervaturu krila. Na sastavu zadnjih krila se nalaze dve crvene tačke a uz crne pruge ima plave boje.

Gusenice (larve) su im dosta krupne, duge i do 5 cm, imaju sitne čekinje pa izgledaju kao da ih nemaju. Imaju pet pari lažnih nogu. Boja gusenice je zelena sa crnim i crvenim šarama. Glava je manja od grudnog dela i često je u njega uvučena i ima narandžaste rogove. Na grudima se nalazi mirisna žlezda koja se zove osmeterijum. Ona može da se uvlači u telo gusenice a kad je izbačena ima oblik slova "V" i služi za odbranu od grabljivica.


Stanište i rasprostranjenost: Lastin repak je prilično rasprostranjen. Ima ga na prostorima srednje i južne Evrope, zapadne i srednje Azije i severne Afrike. Naseljava livade, močvare,parkove pa i agroekosisteme. Kod nas se može videti od aprila do septembra. Ishrana i način života Lastin repak je isključivo biljojed, hrani se biljkom. Foeniculum vulgare(morač ili divlja mirođija). Svaki leptir ima svoju teritoriju koju brani od drugih leptira, i drugih insekata pa čak manjih ptica.


Razmnožavanje: Leptiri imaju odvojene polove. Nakon oplođenja ženka polaže jaja na lišće šargarepe, peršuna i drugih biljaka. Iz jaja se izlegu male zelenkaste gusenice sa crnim i crvenim šarama i počinju da se hrane. Posle nekog vremena, kad larva poraste i bude spremna za preobražaj, pretvara se u lutku, učauri se,pričvrsti za stabljiku neke biljke i tako miruje nekoliko nedelja. Tokom mirovanja, larva je ranjiva, postaje laka meta za grabljivice. Zato je ova vrsta razvila svoj sistem odbrane. Naime, čaura u kojoj se nalazi jedinka je napravljena tako da liči na list.Kada je preobražaj gotov, iz čaure izlazi mladi leptir i on kasnije počinje sa stvaranjem nove generacije. Tokom jedne godine se izlegu 2-3 generacije.


Ugroženost: Ako isključimo njihove prirodne neprijatelje - ptice, pčele i druge insekte, ova vrsta je ugrožena zbog upotrebe pesticida, uništavanja staništa. Zbog svoje lepote, jako su privlačni naučnicima koji su ih dobro proučili ali su kolekcionari velika pretnja za njihov opstanak i plaćaju velike količine novca za ulovljene primerke.

Linkovi dizajnzona.com wikipedia svetbiljaka.com naturefg.com  

Pripremila: Jelena Trkulja, IV-3

http://www.gimnazijaso.edu.rs

2012-04-24

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

Komentari

Re: Lastin repak- Zaštićena vrsta Srbije

lijecenje vena | 12/05/2012, 15:56

prelijep je

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb