OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Alkoholizam

amlramzes | 07 Februar, 2012 22:56

Šta bi svako morao znati o alkoholizmu?

Alkoholizam je bolest koja nastaje zbog nekontrolisane i redovne upotrebe alkoholnih pića.

Alkoholičar je osoba koja nije u stanju da kontroliše pijenje alkohola. Takva osoba ima poteškoća u porodici, na radnom mestu i u sebi samom.

Alkohol deluje na sledeći način:

1. Uništava osobu koja pije: remeti život,uništava samopoštovanje i poštovanje od strane drugih,napada zdravlje, sigurnost, sreću,skraćuje život.
2. Oštećuje porodicu:dovodi do siromaštva, bolesti, razvoda, kriminala, samoubistva,onemogućuje razvoj dece, brigu za njih i njihovu budućnost.
3. Šteti radnom uspehu:smanjuje efikasnost na poslu, dovodi do lažnog osećanja boljeg rada,povećava broj nesreća na radu,dovodi u opasnost ostale iz svoje okoline,deluje štetno na moral i polet drugih u radnoj sredini.

2 dl vina ima oko 150 kalorija, koliko i 6 kašičica šećera, ali nema minerala, belančevina, ni vitamina i zato nije hrana!
Alkohol u manjoj količini deluje na kontrolu i norme ponašanja. U većoj količini usporava reflekse, menja normalno mišljenje, dovodi do nerazumljivog govora i ošamućuje svest. U velikoj količini dovodi do nesvesnog stanja, a ponekad i do smrti.

Posledice dugotrajnog pijenja alkohola:
Remeti ishranu: Alkohol nije hrana. Organizmu treba hrane, a ne može je uzimati dok je u njemu alkohol. Organizam zbog toga slabi.
Oštećuje organizam: Mozak i živce, srce, bubrege, jetru i želudac.
Dovodi do duševnih poremećaja: straha, ludila, otupljenja i halucinacija.
Svaki alkoholičar živi 10-12 godina manje od onih koji ne piju!

Apstinencija:
Alkoholizam se može lečiti. Najvažnije u lečenju je ostvariti uzdržavanje od alkohola (apstinenciju). To ne zavisi samo od "snažne volje", jer je alkoholičar zavistan od alkohola. Ovo se može ostvariti samo stručnim lečenjem, ako alkoholičar hoće da ozdravi.

Cilj je: ŽIVETI PRIJATNO BEZ ALKOHOLA!

Obratiti se za pomoć nije sramota, već ljudska obaveza.


http://www.alkoholizam.com/

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb