OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Porodično nasilje

amlramzes | 30 Oktobar, 2011 18:28

Svaka druga žena u Srbiji žrtva porodičnog nasilja


Izvor: E-novine, 20.12.2010.

Svaka druga žena u Srbiji je doživela neku vrstu porodičnog nasilja, a u poslednjih godinu dana je ubijena 31 žena. Žene izvan Beograda nešto sklonije da ćute o nasilju. Najčešći razlozi sukobljavanja u porodici su nedostatak novca, ljubomora, a neretko alkohol i droge.More...

Predstavljajući istraživanje koje je sprovedeno u okviru projekta “Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasija”, izjavila je državna sekretarka ministarstva rada i socijalne politike Snežana Lakićević na konferenciji za novinare. Ona je rekla da je 54,2 odsto žena u Srbiji je doživelo je neku vrstu porodičnog nasilja čiji su najčešći počinioci muškarci (90 odsto).

“U poslednjih godinu dana polovina žena je bila izložena višestrukim oblicima nasilja koje uključuju psihološko, ekonomsko, fizičko i seksualno nasilje”, rekla Snežana Lakićević.

Ona je dodala da je psihološko nasilje u poslednjh godinu dana doživelo čak 31,8 odsto žena u Srbiji. Tokom života 48,7 odsto žena u Srbiji je doživelo psihološko nasilje.

Fizičko nasilje doživelo je 10,1 odsto žena u poslednjih godinu dana, a 21,6 odsto tokom života.

“Žene svih uzrasta, regija, obrazovnog i socijalnog statusa mogu biti žrtve nasilja”, rekla je Lakićević i dodala da počinioci porodičnog nasilja mogu biti muževi, venčani i nevenčani partneri, očevi, majke i rođaci.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 2.500 žena iz centralne Srbije uzrasta od 18 do 75 godina. Uzorak je obuhvatao 925 domaćinstava i žena iz Beograda, 725 iz Južne i Istočne Srbije i 850 iz Centralne i Zapadne Srbije.

Istraživanje je sprovela organizacija SeCon grupa za razvojnu inicijativu u okviru projekta Ministarstva rada i socijale politike Srbije, a uz podršku UN.

www.balkanshumanrights.org

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2011-10-30

18:49:52 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb