OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

REČNI RAK - Zaštićena vrsta Srbije

amlramzes | 15 April, 2012 22:42

REČNI RAK Astacus astacus (Linnaeus 1758)– rečni (plemeniti) rak

Rečni rak je široko rasprotranjena vrsta, ali je u poslednjih 30 godina primetan pad u brojnosti populacije.

  

Vrsta se prostire od Rusije i Ukrajine na istoku do Finske, Švedske, Norveške na severu pa sve do Grčke na jugu i Velike Britanije i Francuske na zapadu. Ova vrsta je nekada mogla da se nađe u celoj Srbiji, dok je sada ograničena na svega nekoliko lokaliteta. 

Najveći problem nestanka i smanjenja populacije je degradacija staništa. Rečni rak naseljava slatkovodne ekosisteme kao što su reke i jezera. Važno je samo da u vodi postoji dovoljno zaklona, kao što su: kamenje, potopljena stabla, potopljeno korenje drveća i akvatična vegetacija.Vrsta preferira mekano peskovito dno i izbegava mulj.


Zahtev za kiseonikom im je visok, i velika smrtnost se može javiti tokom letnjih meseci u plitkim eutrofičnim jezerima. Kako su osetljivi na promene ekoloških faktora u vodi, mogu biti indikatori zagađenja vodenih ekosistema. Osnovni ograničavajući faktori za ovu vrstu su kompeticija, temperatura i dostupnost skloništa. Staništa dele sa unešenom severno-američkom vrstom Pacifastacus leniusculus –signalni rak , koji je mu je ujedno i direktni kompetitor za preživljavanje. P. leniusculus brže raste, brže polno sazreva, agresivniji je i dominatniji u pogledu korišćenja hrane i skloništa, kao bitnih ekoloških faktora.

Vrsta je posebno osetljiva na povećane koncentracije nitrita u akvatičnim sistemima. Što znači da usled povećanja koncentracije ove komponente u vodi, u koju dospeva preko veštačkih đubriva iz poljoprivrede, može ozbiljno da se ugrozi opstanak ove vrste. Rečni rak je pogodna hrana za druge životinje kao što su predatorske vrste riba, vidre i ptice močvarice. Studije pokazuju da rečni rak može da živi i 20 godina.

Na IUCN-ovoj Crvenoj listi ugroženih vrsta označena je kao ranjiv takson (VU). Izvor: www.iucnredlist.org

Mirjana Rankov diplomirani ekolog

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2012-04-15Komentari

steta

ivona | 10/05/2014, 12:44

:(

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb