OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Beli medvedi - na rubu izumiranja

amlramzes | 26 Oktobar, 2013 15:43


Tužna sudbina prirode: Za pola veka više neće biti belih medveda

Arktički led, glavno stanište severnih, belih medveda, gde oni love i gaje svoje mlade, ubrzano nestaje, pa je njihov opstanak veoma ugrožen. Ako se ništa ne promeni, stručnjaci tvrde da će oni uskoro nestati. Zemljani, prizovite se pameti, vreme izmiče!  

Stručnjaci kažu da, ako se ništa ne promeni, severni medvedi bi mogli da nestanu tokom ovog veka, piše "Glas Amerike". Ukazuje se na gubitak staništa i topljenje arktičkog leda, a drugi problem je sve veće nagomilavanje otrovnih materija u ishrani severnih medveda.

Severni medvedi našli su se u samom središtu jedne ekološke rasprave: dok se nova bušenja u potrazi za naftom i gasom planiraju sve bliže staništima medveda, američka vlada se sprema da primeni propise o ispuštanju štetnih gasova i zaštiti američku divljinu. Naučnici su sve zabrinutiji da severni medved neće preživeti.

Robert Irvin, potpredsednik ekološke organizacije Branioci divljih životinja (Defenders of Wildlife) kaže za "Glas Amerike": - Prognoze su da, ako nastavimo putem kojim sad idemo, sa zagađenjem štetnim gasovima, severni medvedi na Aljasci nestaće za manje od 50 godina. Vrlo otrežnjavajuća misao!Američka nacionalna geološka agencija "US Geological Survey" pre dve godine objavila je studiju u kojoj se kaže da bi severni medvedi mogli biti spaseni ako se drastično smanje ispuštanja štetnih gasova.Procenjuje se da u celom svetu živi 22 hiljade severnih medveda. Oni mogu da plivaju na velike udaljenosti, a kraće periode žive na kopnu. No, njihovo glavno stanište - led Arktičkog mora - ubrzano se topi, a na tom ledu love hranu i podižu svoju mladunčad, kaže Irvin.

Druge studije pokazuju da se u hrani severnih meveda nalazi alarmantno visok nivo otrovnih materija. Radi se o hemikalijama koje se najviše koriste u poljoprivredi, odakle otiču u reke i s njima stižu u mora i okeane, gde ih struje odnose u arktički ekosistem.Dag Inkli, naučnik organizacije Nacionalni savez za divlje životinje (National Wildlife Federation), otkriva da je najmanje sedam severnih medveda iz norveške regije imalo i muške i ženske polne organe, "što bi mogla biti posledica tog zagađenja", prenosi "Glas Amerike".

- See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/zivot/zivotinjsko-carstvo/Tuzna-sudbina-prirode-Za-pola-veka-vise-nece-biti-belih-medveda.a-168558.835.html#sthash.CCBMuscN.dpuf

 

 Članak je objavljen na našoj FB stranici: 

https://www.facebook.com/pages/Opstanak-za%C5%A1ti%C4%87enih-vrsta/220224764820117

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb